Tidningen Jakt och jägare har visat den svenska vargforskaren Olof Liberg bilderna och han har i sin tur skickat dem till kollegor i Norge.
En av dem är Petter Wabakken vid högskolan i Hedmark som forskat om varg i 37 år. Han är nära nog 100 procent säker.
Det finns mycket som talar för att det var en ung varg, född 2014 till exempel detaljer i pälsen, tidpunkten på året och platsen.
– Det kan tolkas som onaturligt att vargen befinner sig på vägen nära bebyggelse och människor, men i själva verket hamnar unga oerfarna vargar ofta i den situationen, säger han.
Vargar är ganska tunga djur. Förr i tiden använde de liksom människan isarna för att slippa pulsa i snön. Idag har de lärt sig av sina föräldrar att följa upplogade skogsvägar som det finns många i de mellansvenska skogarna där de vuxit upp. När de så ger sig ut på vandring i jakt efter en partner, följer de vägar och hamnar titt som tätt i en labyrint av stängsel som för dem in i byar och även städer. Vargen kan hoppa över stängsel, men gör det mycket sällan.
– Under den tid som vargen utrotades medvetet, var det sådana vargar som sköts först. Idag är de flesta människor laglydiga och skjuter dem inte. Därför ser vi dem också oftare nära bebyggelse, säger Petter Wabakken.
Mars, april och maj är högsäsong för vandringsvargar, det är då ettåringarna lämnar sin familj för att bilda en egen. Det är också en faktor som talar för att Roxenvargen faktiskt är en varg menar han.
Olof Liberg har lite svårt att förstå uppståndelsen.
– Varför är det så intressant? Det passerar vargar genom Östergötland hela tiden, säger han.
– Vargen är fortfarande ett kontroversiellt djur, särskilt för jägare och djurägare. Det är väl den troliga orsaken, funderar han sedan.
Han är förvånad över att det fortfarande inte har etablerat sig vargar i Östergötland. Kolmårdsskogarna är en perfekt plats för dem. Han tror att illegal jakt i sydsverige generellt är orsaken.
Både Wabakken och Liberg tror att vargen vid det här laget lämnat länet.