När besöksförbudet hävs – tänk på detta!

På torsdagen upphävs besöksförbudet på äldreboenden. Biträdande smittskyddsläkare, Magnus Roberg, ser ingen ökad risk för smittspridning. Men det gäller att följa råden.

Bara den som inte har några symtom ska besöka ett äldreboende. Det säger biträdande smittskyddsläkare, Magnus Roberg.

Bara den som inte har några symtom ska besöka ett äldreboende. Det säger biträdande smittskyddsläkare, Magnus Roberg.

Foto: TT/Arkivbild

Östergötland2020-09-30 17:00

Sedan regeringen beslutat att upphäva besöksförbudet har Socialstyrelsen tagit fram föreskrifter som bland annat slår fast att det är den som är verksamhetsansvarig som ska se till att det finns rutiner så att verksamheten kan följa föreskrifter, allmänna råd och andra rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare. 

– Det här är en mjukare övergång till ett mer normalt sätt att hantera besök hos äldre som är lite mer allmänt känsliga för luftvägsinfektioner, säger Magnus Roberg och fortsätter: 

– Under kontrollerade former kan man besöka sina anhöriga. Varje enhet ska ha lokala regler och se till att man bara vistas ihop med sina anhöriga och inte träffar andra på boendet. 

Har du några särskilda råd till dem som tänker besöka ett äldreboende?

– Besök aldrig dina anhöriga om du har minsta symtom! Det är det viktigaste. Sedan är det viktigt att sköta handhygienen och att följa de råd som finns på boendet. 

Hyser du någon oro för att det hävda besöksförbudet ska leda till ökad smittspridning? 

– Nej, inte som det ser ut just nu. Innan det här som hände på universitetet (ett klusterutbrott i samband med en privat fest för studenter) hade vi en ganska liten smittspridning i Östergötland. Risken att smitta ner någon om man är symtomfri är väldigt liten. Det här ska inte behöva vara någon risk. 

Folkhälsomyndigheten anser att det är viktigt att undvika trängsel på äldreboenden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!