Nästan dubbelt så många ehec-fall i länet

Den fruktade tarmbakterien ehec har blivit vanligare i Östergötland.

Foto: Jeppe Gustafsson/arkiv

ÖSTERGÖTLAND2015-07-22 11:29

Förra året blev 23 personer sjuka i ehec, i år har 22 personer redan drabbats.

Ehec ger ofta diarréer, ont i magen och illamående. I lindrigare fall kan den gå över på ett par dagar, men bakterien kan vara farlig och i enstaka fall kan den ge upphov till blodiga diarréer och då behöver de drabbade söka sjukhusvård.

– Det ska man göra när sjukdomen drar ut på tiden och man känner att man inte klarar av den, säger biträdande smittskyddsläkaren Helena Hedbäck.

Ehec anses så allvarlig att den som drabbas av bakterien har anmälningsplikt.

– Vi vet inte varför den är vanligare i år, säger biträdande smittskyddsläkaren Helena Hedbäck.

Den vanligaste orsaken till ehec i Sverige är att de drabbade fått den under en utlandsvistelse. Det gäller ungefär hälften av de 300 fall som brukar dyka upp i landet varje år.

– Tarmbakterierna ökar alltid under sommaren, säger Helena Hedbäck. Det beror på att man inte är lika noga med hygienen när man till exempel är ute och grillar.

Det gäller att se till att det man grillar är ordentligt genomstekt och att man är noga med renligheten. Använd inte samma skärbräde för rått kött och grönsaker utan att diska emellan. Mat får inte stå framme för länge innan den ställs in i kylskåp.

Grönsaker, kött, opastöriserad mjölk och kyckling är vanliga källor till ehec.

Barn under fem år drabbas lättast av sjukdomen.

– Man brukar bli rätt dålig, säger Helena Hedbäck. Därför ska man söka vård om man tror att man blivit drabbad eller om man har kraftig diarré och ont i magen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om