Mitt i fältet, så kan man beskriva Östergötlands exportföretagande som helhet. Sett till antal exporterande företag per capita hamnar Östergötland på en tiondeplats av landets 21 län. Men det finns delar av länet som sticker ut. I Ödeshög finns dubbelt så många exporterande företag per capita, 5,25 per tusen invånare, som det finns i Linköping och Norrköping. Ser man istället till exportvärdet hamnar Östergötland på en mer hedrande sjätteplats.
De senaste åren har exportmarknaden i länet visat en nedåtgående trend. Under 2014 minskade exporten med fyra procent. Förra året bröts trenden, även om länet fortfarande backade med 2,8 procent.
– Nedgången har bromsat in, vilket dels hänger ihop med att mindre företag haft en bra utveckling. Men också att exempelvis massa och papper, som är en stor del av vår export, började stiga igen under 2016, säger Christer Andersson, Business Swedens exportrådgivare i Östergötland.
Väderstad AB som tillverkar jordbruksmaskiner exporterar 85 procent av sin produktion. De hade ett starkt 2016 och ser redan en uppgång för 2017. När konflikten mellan Ryssland och Ukraina blossade upp 2014 tvingades företaget satsa på andra marknader. Men trots att konflikten i Ukraina fortfarande pågår har den marknaden återhämtat sig.
Börserna reagerar på Brexit, på Donald Trumps utspel om att bryta handelsavtal och pustade ut när fransmännen valde bort protektionism och stängda gränser. Det som påverkar Väderstad är i mycket större utsträckning lantbrukarnas verklighet, här och nu.
– Ta Brexit som ett exempel. Många bönder röstade för Brexit trots att man har EU-stöd. Men vi har inte märkt någon nedgång, Storbritannien går fortsatt väldigt bra. Men sen kan det förändras när EU-stöden försvinner, menar Jan Engfeldt, vd Väderstad AB.
Varför det finns så många exporterande företag i södra delen av länet vill Jan Engfeldt inte spekulera i. Han ser definitivt ingen nackdel i att vara verksam på landsbygden. Väderstad har problem med att hitta kompetent personal inom vissa områden, men det är samma problem som företag på länets större orter lider av.
Christer Andersson medger att antalet exporterande företag inte visar hela sanningen.
– Tittar man bara på antalet företag så finns cirka 30 procent i Linköping, strax under det i Norrköping och resten runt om i länet. Men det är ju ändå någon form av indikation på hur företagsam man är, internationellt sett.