Årets Transportforum är det 34:e i ordningen och trycket på att få medverka som föreläsare är stort. Runt 500 anmälningar kom in till Statens Väg- och transportforskningsinstitut (VTI) som arrangerar.
– Kravet vi ställer på dem som ska komma hit och föreläsa är att de har konkreta resultat från sin egen forskning eller egna erfarenheter att berätta om, säger Göran Blomqvist, programansvarig för Transportforum.
Den stora konferensen hålls i Konsert och Kongress under tisdag och onsdag och programmet omfattar 93 olika sessioner (spår), som innehåller olika föredrag. Totalt har besökarna att välja mellan 400 föreläsare.
Sessionerna handlar om allt från hur kollektivtrafikanter kan få bättre resor med hjälp av sociala medier och digital service, till elbilar, trafiksäkerhetsarbete och flygbranschen ska minska sin klimatpåverkan, till hur fler människor ska lockas att cykla och hur cykeltrafiken kan göras effektiv och säker.
Just det sistnämnda har varit en av frågorna för konferensens inledningstalare, den amerikanske trafik- och stadsplaneraren Gabe Klein. Han har varit verksam i Washington och Chicago och arbetat med att förändra stadsmiljön till fördel för cyklister. Programansvarige Göran Blomqvist är nöjd över att få Klein som invigningstalare och hoppas på intressanta diskussioner om hur man som stadsplanerare får acceptans för beslut som inledningsvis kanske möter kritik och motstånd.
Efter Gabe Klein talar även infrastrukturminister Anna Johansson under invigningen.
Göran Blomqvist och kollegan Andreas Schander, pressansvarig vid VTI, säger att Transportforum vill utvecklas men egentligen inte växa sig större. Det viktiga, beskriver Göran Blomqvist, är att transportbranschens företrädare kan komma till konferensen och ta del av relevant forskning och erfarenheter som leder framåt, och skaffa sig nya kontakter och nätverk.