De kommande dagarna kommer temperaturen att stiga kring 20 grader och i kombination med blå himmel lockar det till utomhusaktiviteter där grillning och eldning av ris ökar markant.
Stefan Hagdahl, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland, uppger att man redan fått in ett flertal larm om bränder dit man tvingats för att göra en släckinsats.
– Det kan gå väldigt snabbt när en eld sprider sig. Därför uppmanar vi folk att vara extra försiktiga, säger han och skickar följande tips till de som planerar att bränna gammalt gräs, ris och sly:
Anmäl att du tänker elda via räddningstjänstens hemsida och helst ett dygn innan.
Skaffa dig information om vädret och hur vindarna kommer att blåsa. Om du bor i stadsplanerat område, kontrollera med kommunen om det krävs särskilda tillstånd. Försäkra dig också om att dina grannar inte utsätts för något obehag.
Förbered dig ordentligt med lämplig släckutrustning, exempelvis krattor och vattenslangar. Ha koll på hur torrt det är i marken där du tänker elda.
Var gärna fler personer som deltar i arbetet. Då ökar möjligheten att kunna släcka ifall elden skulle "sticka iväg" och sprida sig till angränsande områden.
Stefan Hagdals bästa råd till de som tänker grilla mat utomhus:
Ha alltid koll på vädret. Försäkra dig om att det inte råder eldningsförbud. Information finns på räddningstjänstens och kommunens hemsidor.
Grilla i första hand på platser med permanenta grillanordningar. Undvik att skapa egna eldar ute i naturen. Se till att släcka när du är klar. Lämna aldrig platsen med kvarlämnad kol som fortfarande glöder.
Släck engångsgrillar ordentligt. Ha gärna med två, tre vattenfyllda flaskor om det inte finns tillgång till rinnande vatten. Placera grillen i plåttunnor om sådana finns i närheten.
Använder du dig av gasolgrill – se över slangar och kopplingar för att kontrollera att det inte har uppstått ett läckage. Spraya eller pensla på en blandning av vatten och såpa. På så sätt upptäcker du eventuella sprickor i systemet.
Kolgrillar ska placeras så stadigt som möjligt. Ha koll på vindriktningen. Bäst är att låta kolen ligga kvar i grillen till dagen efter.
– Det händer att vi tvingas åka ut och släcka bränder när folk inte plockat med sig engångsgrillar ute i naturen. Eller när man dumpat dem med glödande kol i papperskorgar, säger Stefan Hagdahl.