Missnöje med OB-tillägget – "Väldigt orättvist"

Oppositionen är kritisk till det höjda OB-tillägget för regionens vårdpersonal. De vill satsa mer pengar, men inte på att höja OB-tillägget. Dessutom tycker de att det är orättvist att undersköterskorna inte får något.

"Det blir väldigt orättvist att höja OB-tillägget för sjuksköterskor, men inte för undersköterskor. De går samma nattpass bredvid varandra", säger gruppledaren Kaisa Karro (S).

"Det blir väldigt orättvist att höja OB-tillägget för sjuksköterskor, men inte för undersköterskor. De går samma nattpass bredvid varandra", säger gruppledaren Kaisa Karro (S).

Foto: Jasmine Hübinette

Östergötland2022-12-07 07:44

Socialdemokraternas gruppledare Kaisa Karro (S) tror inte att det höjda OB-tillägget är tillräckligt kraftfullt och menar att regionen tidigare försökt lösa bemanningsproblemen på liknande sätt.

– Vi har ju redan testat det här, det gav inte önskad effekt. Dessutom blir det väldigt orättvist att höja OB-tillägget för sjuksköterskor, men inte för undersköterskor. De går samma nattpass bredvid varandra.

Region Östergötlands två största oppositionspartier är överens i kritiken mot det nya OB-tillägget. På grund av det ekonomiska läget är det inte möjligt att avsätta mer pengar, menar det nya styret och därför får bara vissa yrkesgrupper höjt OB-tillägg.

undefined
"Vård är verksamhet som måste få kosta pengar", säger Jessica Eek (V).

Det nya styret – som består av M, KD och L, med stöd av SD – har avsatt 50 miljoner kronor för det nya OB-tillägget. Den 7 december fattades beslutet av regionstyrelsen, där styret har egen majoritet. Men Socialdemokraternas förslag på lösning är en lönesatsning på 75 miljoner kronor. 

– Vi tror att det är viktigare med lönestrukturen och vill satsa på att höja grundlönerna för främst sjuksköterskor och undersköterskor.

Hur skulle det finansieras?

– Förutom de 50 miljoner som även majoriteten har avsatt, så vill vi också ta pengar som idag läggs på hyrpersonal för att bekosta lönesatsningen. Vi behöver bli skarpare här och lägga pengarna på vår egen personal, säger Kaisa Karro (S).

undefined
Det nya styret framhåller att det är ett tufft ekonomiskt läge och att man därför måste begränsa vilka som får höjt OB-tillägg. Socialdemokraterna menar ändå att man kan minska sina bemanningskostnader och Vänsterpartiet tycker att man ska räkna med ett större underskott. Däremot tycker de inte att OB-tilägg är rätt väg att gå.

Om Vänsterpartiet fick bestämma skulle de satsa 100 miljoner på löner.

– Vi vill höja grundlönerna, utöka försöken med sex timmars arbetsdag och införa arbetstidsmodeller. Vård är verksamhet som måste få kosta pengar. Jag ser det inte heller som omöjligt att höja skatten på sikt, säger Jessica Eek (V), som också vill se mer statliga pengar till vården.

Hur skulle det bekostas just nu?

– Regionen kan gå med ett större underskott än vad styret räknar med, så att pengarna går till vården istället för att samlas på hög.

Men behöver man inte vara återhållsam när det är svåra ekonomiska tider?

– Genom en lång högkonjunktur har man inte satsat på vården. Under pandemin överutnyttjade man sin personal. Det går inte att fortsätta så. Ingen ifrågasätter att man satsar på försvaret i en lågkonjunktur, det är samma sak med vården. Vi har sparat oss in i en kris, det finns inga enkla vägar ur det här, säger Jessica Eek (V).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!