Nu satsar de på sms-livräddare

Den 1 november införs tjänsten sms-livräddning i Region Östergötland.

Från och med 1 november införs sms-livräddning i Region Östergötland. Frivilliga måste ha kunskaper i hjärt- och lungräddning.

Från och med 1 november införs sms-livräddning i Region Östergötland. Frivilliga måste ha kunskaper i hjärt- och lungräddning.

Foto: TT

Östergötland2019-10-31 08:00

Det är hälso- och sjukvårdsnämnden som beslutat att från och med 1 november så införs sms-livräddning i Region Östergötland. Tjänsten har tidigare funnits i fem andra regioner i landet.

– Vi kände att det var dags för oss också. Vi har sett att det gett goda resultat på andra ställen, säger Torbjörn Holmqvist (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Sms-livräddning innebär att frivilliga med kunskaper inom HLR (hjärt-lungräddning) snabbt kan vara på plats och göra livräddande insatser vid hjärtstopp. På så vis kan man påbörja HLR så fort som möjligt i väntan på ambulans.

– Det här är ett bra sätt för oss att ta hjälp av våra medborgare, säger Torbjörn Holmqvist.

Tjänsten går till så att när ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS Alarm så skickas ett larm ut till de sms-livräddare som befinner sig i det aktuella området. Den frivillige som larmas får vägbeskrivning till den som behöver hjälp. Sms-livräddarna får även information om närliggande hjärtstartare registrerad i Sveriges Hjärtstartarregister.

För att bli livräddare krävs att man är över 18 år och har gått en kurs i hjärt- och lungräddning i närtid. Östergötland har redan nu över 1 400 registrerade livräddare.

Enligt statistiken så drabbas drygt 6 000 personer i Sverige av hjärtstopp utanför sjukhus. Vid hjärtstopp ökar risken att dö med tio procent för varje minut som går. Region Östergötland har under tre år haft högst överlevnad vid hjärtstopp utanför sjukhus. 2015-2018 var det 17,5 procent av de drabbade i Östergötland som överlevde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!