Många söker akutvård på grund av värmen

Under onsdagen väntas det bli 35-gradig värme på flera håll i Östergötland. Att dricka mycket, inte träna mitt på dagen och undvika alkohol är överläkare Maciej Wajdas tips för att tackla den höga temperaturen.

Äldre och multisjuka drabbas hårdare av höga temperaturer.

Äldre och multisjuka drabbas hårdare av höga temperaturer.

Foto: Erik Johansen/Claudio Bresciani/TT

Östergötland2022-07-19 17:00

De senaste veckornas extremvärme i Europa har fått många att lida i hettan. I dagarna väntas värmeböljan nå Sverige och enligt prognoserna kommer temperaturen uppgå till över 30 grader. På universitetssjukhuset i Linköping väntar man en ökad ström av människor som behöver vård i värmen.

– Vi har ingen speciell förberedelse inför värmen egentligen, men vi anpassar oss efter årstiderna. Vi ser att patienter och de sjukdomar folk söker vård för ändras under året. Behöver man akutsjukvård finns vi här, säger Maciej Wajda, läkarchef och överläkare på akuten på US.

De senaste åren har värmeböljorna avlöst varandra. Barn, äldre och multisjuka löper större risk för att påverkas av den höga temperaturen, speciellt de med nedsatt njur- och hjärtfunktion.

– Man kan säga att det finns två utmaningar för vår kropp. Det första är att vi tappar både vatten och salter, vilket är så de flesta påverkas av värmen. I början blir man allmänt trött, känner sig yrslig och får huvudvärk. Om man inte fyller på med vatten kommer de klassiska uttorkningstecken där man får lågt blodtryck och höjd puls. Om man dessutom är äldre eller äter vätskedrivande eller antidepressiv medicin kan den här påverkan bli större och komma snabbare.

Under semestern är det många som vill få färg i solen, men att vistas i solsken under en längre period kan bli farligt. Överläkare Maciej Wajda rekommenderar att man sitter i skugga och klär sig i hatt och svala kläder. Den som känner sig träningssugen får vänta eller träna på morgon eller kväll då det är svalare.

– Man behöver tänka till när det kommer till vad vi äter och dricker också. Man ska dricka mycket, men variera så att man får i sig olika tillskott. Att äta frukt som innehåller mycket vätska, till exempel melon, tomat eller gurka, är också bra.

Den som sett fram emot en kall öl i solen borde tänka ett extra varv. Alkohol har en uttorkande effekt som bör undvikas när det är som varmast, förklarar Maciej Wajda.

Och för den som är äldre och multisjuk har han ett gott råd:

–Ha kontakt med någon och var inte ensam. Ha också extra koll på hur medicinerna påverkar dig.

Men den som väntat på värme blir dock besviken, då hettan inte blir långvarig. Redan till helgen väntas moln och svalare temperaturer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!