112-samtalen till SOS Alarm ökar kraftigt på nyårsnatten, runt om i hela landet.
Förra året steg siffran med omkring 385 procent jämfört med en vanlig natt mot söndag.
Mätningarna gjordes mellan klockan 21 och 04, alltså den tidpunkt då firandet kanske är som mest intensivt.
För Östergötlands del ökade samtalen från drygt 80 till närmare 400 och för riket som helhet från drygt 1 800 till upp emot 9 000.
Många av de samtal som kommer in är dock inte nödsamtal, utan bus- och felringningar som tar både tid och energi från hårt arbetande larmoperatörer.
– Man ska självklart inte tveka att ringa 112 om man har hamnat i en situation som kräver ett akut ingripande från vår sida, men tyvärr ökar strömmen av folk som busringer under nyårskvällen och natten, säger Fredrik Sjöberg på SOS Alarms pressjour i Stockholm.
När ett samtal kommer in och det har gjorts en bedömning att larmet är falskt försöker operatören avsluta diskussionen så snart som möjligt.
– Vi förklarar för den som ringt upp att SOS Alarm endast hanterar nödsamtal. Det är viktigt att den informationen lämnas så att den som är i andra ändan av telefonluren förstår allvaret i situationen.
Maria Khorsand, vd vid SOS Alarm, uppger att man får in drygt elva busringningar i timman till 112.
– Den som ringer i onödan kan mycket väl fördröja hjälpen till någon som befinner sig i en verklig nödsituation, säger hon.