I höstas genomförde Region Östergötland tillsammans med Länsstyrelsen och länets kommuner en stor webbenkät bland elever i årskurs 8 samt årskurs 2 på gymnasiet. Där har eleverna fått svara på frågor inom fem områden: ”Vänner och familj”, ”Hälsa och livsstil”, ”Alkohol och tobak”, ”Skola och fritid” och ”Livet och framtiden”.
I enkäten uppger de flesta att de mår bra och har fungerande relationer. Dock visar den att något sker mellan de två årskullarna. Bland gymnasieeleverna är det en tydligt större andel som säger sig lida av värk, oro och ångest än bland grundskoleeleverna.
Malin Jeraeus är skolkurator på Katedralskolan i Linköping, och ser många möjliga skäl till skillnaderna.
– Skolan, vänner och familj, sociala media, det är mycket som påverkar ungdomar i dag. Med ökad ålder blir världen större och större. Skolan är en sån sak, där det blir högre krav, säger hon.
Som flera andra undersökningar visar även denna enkät att tjejerna generellt mår sämre än killarna. Nästan en fjärdedel av tjejerna upplever oro eller ångest varje dag, och 13 till 19 procent har dagligen ont i huvud, nacke och axlar. Stress, oro, ledsamhet och dåligt självförtroende är överlag mer förekommande hos tjejer i undersökningen.
– Det är viktigt att vi funderar på hur vi ska hantera det. Det måste mötas med olika aktiva åtgärder, säger regionrådet Torbjörn Holmqvist (S).
Skolkurator Malin Jeraeus vill dock problematisera fokuset på tjejerna. Det är inte säkert att killarna mår bättre.
– Vi lever i en värld där tjejer och killar har olika förväntningar på sig, och därför kan man svara på olika sätt i såna här undersökningar. Jag tror inte att skillnaden är så stor mellan killar och tjejer, utan att det handlar om hur man identifierar sig med vissa frågeställningar och ord som exempelvis "oro och ångest", säger hon.
Malin Jeraeus gick själv på gymnasiet i början på 2000-talet, och ser skillnader.
– Jag tror att tröskeln för att be om hjälp i dag är lägre. Det är inte lika mycket stigma runt att inte må bra som det var för bara 10-15 år sedan. Och förr hade vi bara en verklighet att förhålla oss till. Nu ska din identitet presenteras på många olika ställen parallellt, fysiskt och på nätet, och det vet vi inte effekterna av än. Allt med utseende och konsumtion är väldigt stort för ungdomar i dag också.
Enkäten "Om mig" är framtagen i samarbete med ungdomar, vilket är en viktig del i projektet. Dels för att få fram ämnen och frågor som känns relevanta och verklighetsnära, men framför allt för att få dem delaktiga. Resultatet av enkäten ska nu användas i skolorna som diskussionsmaterial. Målet är att göra en enkät om året i tre år, och sedan utvärdera.
Eftersom detta är den första enkäten i Östergötland av detta slag är det svårt att säga om situationen för ungdomarna blivit bättre eller sämre. Dock kan det som sagt konstateras att de allra flesta ungdomar faktiskt uppger att de på det stora hela mår bra.
– Vi måste bibehålla den positiva känslan av att när det fungerar som bäst har ungdomarna goda vänner och mår bra, säger Torbjörn Holmqvist.
– Det är viktigt att arbeta på bred front med psykisk hälsa och att även fokusera på friskfaktorer, det vill säga "vad mår ungdomar bra av", säger Malin Jeraeus.