För närvarande är det främst personer som har hemtjänst eller personer som får vård och omsorgsinsatser i hemmet som vaccineras mot den samhällsfarliga sjukdomen.
P4 Östergötland uppger nu att östgötar som inte har hemtjänst har gått in på nätet och bokat tid för vaccinering.
Östgötar med hemtjänst har fått ett brev med information om hur det ska gå till väga för att boka en tid för vaccination. Brevet innehöll en länk som vem som helst kunde använda för att boka tid. Enligt P4 Östergötland har denna länk sedan delats och använts av personer som inte tillhör de grupper som nu är aktuella för vaccinering.
Rickard Lundin, som ingår i den särskilda sjukvårdsledningen, säger att det är ett fåtal personer som har försökt att gå före i vaccinationskön.
– Jag vill tona ner problemet. Ser vi att fel personer bokat sig så ger vi inte vaccinet till dem. Det är ett fåtal individer det handlar om. Man har inget för att man gör så. Vaccinationspersonalen upptäcker om det är någon som inte ska ha vaccinet i det här skedet.”
Kan någon trots allt ha lyckats att lura till sig vaccin?
– Det är jättesvårt att veta eftersom vi inte ser det i våra system. Men vår uppfattning är att det i så fall inte kan vara många.
Rickard Lundin säger att alla vuxna östgötar kommer att erbjudas vaccin.
– Vi behöver alla ha respekt för den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten tagit fram och som vi följer.
Flera personer med hemtjänst som kontaktat oss har berättat om svårigheter med att boka tid för vaccination. På grund av den ännu så länge begränsade tillgången på vaccin har de bokningsbara tiderna på nätet snabbt tagit slut.
Om det inte finns några bokningsbara tider digitalt så innebär det att det för tillfället inte finns några lediga tider, uppger regionen.
– Den grupp som vaccineras nu, det vill säga personer med hemtjänst eller personer som har vård och omsorg i hemmet, kan ringa sin vårdcentral och man kommer sedan att bli kontaktad och bli erbjuden en tid när det finns. Alla kommer att bli erbjudna vaccination, sade nyligen Rickard Lundin och tillade:
– Det är inte i bokningssystemet begränsningarna finns. Efterfrågan är för närvarande större än det antal vaccindoser vi får till oss.
Under det första halvåret räknar regionen med att erbjuda vaccin till 370 000 vuxna östgötar.
På onsdagen vårdades 97 smittade på länets sjukhus, varav 16 inom intensivvården. På torsdagen hade antalet smittade patienter ökat till 100, varav 17 vårdades på intensivvårdsavdelningar.
– Belastningen på sjukvården är fortsatt hög. Men tendensen är att antalet covid-19-patienter sjunker långsamt och vi hoppas att den trenden håller i sig, säger Rickard Lundin.
På Universitetssjukhuset vårdades på torsdagen 58 smittade patienter, varav tolv inom intensivvården. På Vrinnevisjukhuset vårdades 32 covid-19-patienter, varav fem på iva. På lasarettet i Motala vårdades tio smittade patienter.
Region Östergötland uppgav på torsdagen att ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 464 smittade personer dött. Under den andra vågen har 211 personer med bekräftad covid-19 avlidit.
På onsdagen uppgick antalet konstaterat smittade till 18 015. På torsdagen hade antalet ökat till 18 129 – en ökning med 114 personer på ett dygn.