Överläkare: Glöm tallriksmodellen

– Det är förvirrande när sanningen plötsligt inte stämmer. Det har varit en bibel att man ska äta enligt tallriksmoden. Alla inom vården är upplärda inom detta, säger Ulf Rosenqvist, överläkare på Medicinkliniken i Motala.

STOCKHOLM. 2012-03-02. 
Man står i en spelbutik och tänker spela på hästar.
Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX KOD 96

STOCKHOLM. 2012-03-02. Man står i en spelbutik och tänker spela på hästar. Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX KOD 96

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Östergötland2013-10-05 14:10

Hans bild är att det blivit som ett heligt mantra från olika hälsovårdsmyndigheter att det är nyttigt att äta kolhydrater men onyttigt att äta fett. Nya rön ställer vetenskapen på sin spets.

– Vi måste lära oss att det inte är farligt med fett och vi måste själva ändra oss, säger Ulf Rosenqvist.

Samtidigt poängterar han att det inte finns några studier på hur mättat fett påverkar oss på lång sikt.

– Det säkraste spåret hittills är medelhavskosten med fet fisk, nötter och rapsolja där dödligheten är lägre än bland människor som ätit mager medelhavskost.

Han säger att vården inte hunnit med att utbilda personalen i ämnet och att det då blir förvirrande när professorer framträder i media och själva inte är överens om vad som är rätt eller fel.

– Då vet inte personalen vilken fot de ska stå på. SBU-rapporten är en bra grund och sanningen för dagen.

Basinsulin viktigt

Att det finns patienter med diabetes som lyckats sluta med insulin tack vare kostomläggning ser han förstås positivt på. Samtidigt är han tydlig med att det endast kan ske hos patienter med diabetes typ 2. De med typ 1 kan aldrig ta bort insulinet helt eftersom kroppen inte producerat något eget.

– Då kan sockret skena iväg och det kan bli otroligt farligt. Man måste ha ett basinsulin, säger Ulf Rosenqvist.

Hur tror du att diabetesvården kommer att se ut i framtiden?

– Vi kommer att ha fokus åt fetare medelhavskost, glöm tallriksmodellen.

Mat, motion, medicin

Enligt Hannah Helgegren, dietist och ledamot i Diabetesförbundet, vilar en diabetesdiagnos på tre ben. Mat, motion och medicin. Alla tre bitarna är lika viktiga. Hon vet eftersom hon själv har diabetes.

Hannah Helgegren menar att varje patient har ett stort ansvar för sin egenvård, men måste erbjudas bra stöd av sjukvården.

– Att leva med en kronisk sjukdom innebär en daglig utmaning. Mat är så mycket mer än bara blodsocker och kroppsvikt. Därför är det viktigt att alla diabetiker som önskar ska få möjlighet att diskutera sin mat och hälsa med en expert. Så är inte fallet idag, många upplever att de får förenklade råd från vården som inte alltid passar dem och deras förutsättningar.

Socker går bort

I veckan kom nya nordiska rekommendationer om kost. De förespråkar mer fullkorn, fisk och grönsaker medan läsk, godis och vitt mjöl går helt bort. Rekommendationerna ligger till grund för Livsmedelsverkets råd.På deras hemsida förespråkas fortfarande tallriksmodellen (bra proportioner mellan olika ingredienser). Att äta dubbelt så mycket frukt och grönsaker, flytande margarin och olja, är andra råd som nämns för att undvika risken för bland annat fetma och diabetes.Råden för sockerintag är att halvera konsumtionen av läsk, godis, glass, snacks och bakverk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om