Perwe föreläser om nazismen under 30-talet

I Norrköping bedrev tyska medborgare spioneri på invånarna. På Platensgatan i Linköping anordnades stormöte för Östergötlands alla nazister. Johan Perwe föreläser om det vi gärna mörklägger: nazismen under 30-talet.

Researchen bakom fackboken "Mörkläggning" kommer förmodligen mynna ut i en skönlitterär bok.
– Det finns så mycket mer att berätta, säger Johan Perwe.

Researchen bakom fackboken "Mörkläggning" kommer förmodligen mynna ut i en skönlitterär bok. – Det finns så mycket mer att berätta, säger Johan Perwe.

Foto: Jan C. Ljunggren

Östergötland2018-01-24 09:00

Intresset för andra världskriget började med Johan Perwes morföräldrar. Johans morfar ledde ett illegalt hjälpnätverk för förföljda judar i sitt arbete som kyrkoherde i Berlin.

– Därför är det en tidsperiod som jag har en nära relation till, säger han.

Johan Perwe föddes i Norrköping och kan i dag titulera sig journalist, historiker och författare. Till vardags arbetar han som pressansvarig på myndigheten Forum för levande historia, men är just nu tjänstledig för att satsa på författarskapet. 2016 släppte han "Mörkläggning", en bok om nazismen och motståndet i Norrköping 1933–1945.

– Det finns många röster som ingen har hört tidigare. Den här boken försöker lyfta fram just dem, säger Johan Perwe.

I forskningsarbetet bakom boken har han hittat mycket mörker. Arbetet har stundtals varit svårt. Dokumentationen är skral.

– Papper som bevisar att någons släkting var nazist har rensats ut ur byrålådorna.

Men i researchen har han också hittat solskenshistorier. Berättelser om kvinnor som visat stort civilkurage och mod i sitt motståndsarbete.

– Jag har hört av mig till kvinnornas släktingar som alla blir väldigt förvånade. Det är historier de aldrig har hört.

Något speciellt som förvånade dig i arbetet med boken?

– Alla tyska influenser i Norrköping under den här tiden. Tyska medborgare som bedrev spionage på invånarna och pressade företagen för att begränsa det judiska inflytandet. Det är inte Norrköping ensamt om, men jag blev ändå förvånad att det skedde i neutrala Sverige.

Har din syn på Norrköping förändrats?

– Jag har fått en större förståelse för staden. Om inte en helhetsbild, så en bättre bild. Staden känns mer levande för mig nu.

Finns det stora skillnader mellan Linköping och Norrköping?

– Det fanns ungefär lika många nazister i båda städerna, och de umgicks med varandra. Känslan är att invånarna i Linköping hade lite mer civilkurage. Antinazisterna tog ställning och gjorde fysiskt motstånd. 1943 samlades alla Östergötlands nazister i Linköping, men blev attackerade. Men här krävs mer forskning.

Lär vi oss av historien, eller återupprepas den bara?

– Svår fråga. Min drivkraft och förhoppning är att vi lär oss av den. Jag hoppas att jag kan ge unga människor en ledtråd till hur vi borde och inte borde göra.

Fotnot: Onsdag 24 januari föreläser Johan Perwe på Linköpings stadsbibliotek klockan 17.30 och på söndag 28 januari klockan 14.00 på Norrköpings Stadsmuseum, med anledning av Förintelsens minnesdag som äger rum 27 januari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!