Polisanställd sparkas efter att ha blivit fälld för dataintrång

En polisanställd i Östergötland som dömdes för dataintrång i början av mars avskedas nu från polisen efter beslut från myndighetens personalansvarsnämnd. Detta trots att tingsrätten i valet av påföljd utgick från att han skulle få behålla jobbet.

En civilanställd inom polisen får sparken.

En civilanställd inom polisen får sparken.

Foto: Charlotte Madestam

Östergötland2024-07-04 16:00

Mannen, som var civilanställd hos polisen, dömdes till att betala 80 dagsböter om 250 kronor (20 000 kr) efter Linköpings tingsrätt fällt honom för fyra fall dataintrång efter att han olovligen sökt i polisens dataregister. I några av fallen ska mannen sökt på en person som han blivit hotad av. I andra fall på närstående till en person som blivit dömd för allvarlig brottslighet. 

Samtidigt friades mannen för brott mot tystnadsplikten, som han också stod åtalad för, och ytterligare ett fall av dataintrång. 

Tingsrätten begärde innan domen ett yttrande av Polismyndighetens personalansvarsnämnd efter att mannen blivit åtalad. I yttrandet från personalansvarsnämnden går att läsa att mannen skulle komma att skiljas från sin anställning i det fall han döms i enlighet med åtalet. Men skulle mannen endast dömas för oaktsamhetsbrott mot tystnadsplikt och bara ett mindre antal fall av dataintrång skulle han få behålla jobbet. 

Tingsrätten skriver i domen att när de beslutat om påföljd och antal dagsböter har de tagit hänsyn till praxis men också att de har utgått i från att mannen inte kommer att skiljas från sin anställning vid polismyndigheten. 

Men nu blir det så trots allt. 

Polismyndighetens personalansvarsnämnd har valt att avskeda mannen med omedelbar verkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!