Polischefen: "Vi har mycket att jobba med"

Efter kritiken från polisanställda mot en illa skött polisreform, och siffror som avslöjar att många poliser vill sluta, medger Östergötlands regionpolischef Ulrika Herbst att ledningen borde kommunicerat bättre med personalen.

Foto: Tord Olsson

ÖSTERGÖTLAND2015-12-21 06:45

Till oroade medborgare och frustrerade poliser säger hon att även mindre orter kommer att ha poliser i den nya Polismyndigheten.

– Det är vårt uppdrag, säger Ulrika Herbst till Corren.

Något löfte om att mindre orter som Åtvidaberg och Kisa får behålla nuvarande polisstationer ger hon inte. Det ska andra besluta om.

Corren har i flera artiklar granskat den pågående omstöpningen av Polismyndigheten. Enligt krav från regeringen och löften från rikspolischefen ska den leda till att svenska folket får en polis närmre sig, som i större grad ska arbeta med det som medborgarna anser vara mest angeläget.

På många håll i kåren kokar ilskan. Poliser larmar om stressiga arbetspass, nedlagda funktioner och brottsanmälningar som stuvas undan i pärmar om de kräver för mycket resurser. I Correns enkät riktad till poliser säger 84 procent av de 1 597 svarande att polisen inte alls lär komma närmare medborgarna. Och många överväger att säga upp sig: 8 av 10 poliser uppger att de söker andra jobb eller funderar på det, med anledning av den pågående polisreformen.

Ulrika Herbst, vad säger de siffrorna om er organisation?

– De säger naturligtvis att vi har mycket att jobba med. Vi får ta det på allvar, säger Ulrika Herbst.

Hon menar att stora förändringar som den som nu görs ofta skapar den oro som Correns polisenkät visar.

– Ändå kan vi inte bara säga att det beror på omorganisationen. Det är ett utsatt arbete att vara polis, särskilt i yttre tjänst, som kräver stor respekt, säger Ulrika Herbst.

Som regionpolischef basar Herbst över polisen i Östergötland, Sörmland och Jönköpings län (som utgör region Öst) och sitter i myndighetsledningen. Hon tycks förvissad om att Polisen nu blir en mer effektiv myndighet där lokala lösningar tas bort och enhetlighet införs och hon säger att Polisen redan blivit starkare. Som exempel tar hon de samordnade insatserna i flyktingkatastrofen. Hon beskriver att förändringar som nu sker bygger på förslag som medarbetare varit med i att ta fram under 2014. Men säger att det är begripligt att förändringarna medför kritik och undran.

– Det är nu som detta börjar påverka medarbetarna längst ut i organisationen. Det blir påtagligt att saker förändras. Då måste man vara tålmodig, och det kanske inte är vår starkaste gren inom polisen. Vi vill gärna se snabba förändringar, säger Ulrika Herbst.

Poliser har skickat protestbrev till högsta ledningen, poliser som Corren haft kontakt med säger att reformen är illa skött och att ledningen inte lyssnar på fotfolket. Hade ni chefer kunnat informera bättre om vad som händer?

– Vi borde ha informerat mindre och kommunicerat mera. Vi borde ha haft mer fikabordssamtal med medarbetarna. Det behöver vi göra mer nu, prata mer med varandra. Och båda parter behöver öppna sinnena för att också ta emot information och kommunikation på ett bra sätt.

Hur står det till längst ut bland fotfolket just nu, tror du?

– Jag tror det är lite olika.

Ända sedan planerna på att slå ihop de 21 polislänen till en nationell myndighet blev kända har oro över minskad polisiär närvaro funnits i mindre orter. I Östergötland är Kisa och Åtvidaberg några exempel, där invånare och politiska företrädare fört offentlig debatt och velat veta vad som händer. De har framhävt vikten av poliser med lokalkännedom. Rädslan handlar om att poliser flyttas till storstäder som Linköping och kommer att tvingas prioritera bort småorterna. Även bland poliser finns farhågan.

Så kommer det inte att bli, hävdar regionpolischef Ulrika Herbst.

– Uppdraget är inte att prioritera bort småorter. Uppdraget är att polisen ska finnas överallt. Och det kommer att följas upp.

Herbst hävdar att polisens nya arbetssätt, med medarbetardialoger och medborgardialoger för att slå fast vad polisen och folket anser behöver göras i varje område eller ort, blir en chans för ambitiösa poliser i yttre tjänst att lägga kraft på rätt saker.

– Det ger en stor frihet och ett stort ansvar att göra bra aktiviteter, säger hon.

När kan mindre orter förvänta sig besked om ”sin” polis?

– Poliser har de redan idag. I framtiden kommer det att bli poliser som känner sitt område och är kända i området. Hur detta organiseras får lokalpolisområdenas chefer besluta om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om