Polisen försökte stoppa vansinnesfärden i Östergötland

Ett försök att stoppa den flyende bilen innan dödskraschen på E4 i Nyköping gjordes redan i Östergötland. Bilen fortsatte därefter vansinnesfärden där tre personer miste livet. "Min studie visar att polisen alldeles för ofta inleder biljakt utan rättslig grund", säger advokaten Carl Österberg till SN.

Bilen som tre personer färdades i när de frontalkrockade med en minibuss på E4 norr om Nyköping.

Bilen som tre personer färdades i när de frontalkrockade med en minibuss på E4 norr om Nyköping.

Foto: Magnus Grimstedt

Östergötland2022-05-19 18:30

Sent under lördagskvällen frontalkrockade en personbil och en minibuss på E4 i höjd med Nyköping. I minibussen färdades Jari Karlsson, 51, som dog när han var på väg hem till Linköping.

I personbilen fanns tre män. Bilen färdades i upp mot 200 kilometer i timmen när de tappade kontrollen vid ett vägarbete. Personerna som satt fram dog och passageraren i baksätet fördes till sjukhus med svåra skador. I bagaget hittades kläder som tros vara stöldgods, vilket vi tidigare skrivit om.

undefined
Bilen som tre personer färdades i när de frontalkrockade med en minibuss på E4 norr om Nyköping.

De tre männen var inblandade i en biljakt och enligt Andreas Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren kan stöldgodset ha varit en anledning till att de flydde. Ett försök att stoppa bilen gjordes från polisens sida redan norr om Norrköping, innan jakten fortsatte ut på E4, skriver Södermanlands nyheter.

Brottsmålsadvokaten Carl Österberg har skrivit en uppsats om polisens laga befogenhet att förfölja fordon.

– Förföljanden är förknippade med väldigt allvarliga risker. Det är svåra bedömningar som ska göras och många faktorer som spelar in. Som med all polisiär våldsanvändning, måste åtgärden att använda våld stå i proportion till farligheten eller hotet som den flyende föraren utgör, säger han till SN.

undefined
Carl Österberg, brottmålsadvokat: "Förföljanden är förknippade med väldigt allvarliga risker".

Carl Österberg konstaterar att det i mer än hälften av fallen då polisen valt att påbörja ett förföljande saknas lagliga grunder. När förföljandet resulterat i personskador är siffran 60 procent.

– Min studie visar att polisen alldeles för ofta inleder biljakt utan att det finns rättslig grund för detta. Tyvärr dör och skadas alldeles för många förare, passagerare, utomstående trafikanter och poliser i samband med biljakter.

Enligt Carl Österberg kan omständigheten, att det på den aktuella vägsträckan förekom vägarbete, utgöra ett skäl som talar emot att jaga den flyende bilen.

Andreas Jakobsson utreder händelsen och har berättat att det i nuläget inte finns något som tyder på tjänstefel hos polisen.

– Vid en hastighetskontroll är poliserna skyldiga att ingripa och vid det här fallet stannade inte bilen. Om polisen väljer att inte ingripa kan de göra sig skyldiga till brott. I dagsläget finns ingen som är skäligen misstänkt för brott.

Vi har sökt representant för polisen i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!