Polisen har svårt att stoppa hundsmuggling

Trots larmrapporter om riskfyllda köp av smuggelvalpar blir många hundköpare fortsatt lurade. Annonsering på nätet kan vara en anledning, tror Hans Rosenberg, presstalesman vid Svenska Kennelklubben.

Östergötland2014-07-28 10:00

Upprörda läsare har ringt och larmat Corren om att det säljs billiga valpar på lokala sajter. Annonserna dyker upp snabbt och försvinner lika snabbt. Ofta rör det sig om små hundar, till exempel chihuahuor eller bulldoggar.

– Det är svårt att komma åt det här problemet. När man köper en hund gör man det med hjärtat hellre än med hjärnan. Att köpa en hund är personligt, man blir förälskad i den söta valpen. Om den dessutom verkar ha farit illa kan köpparen få en känsla av att göra en bra insats, säger Hans Rosenberg.

Hundköp på nätet verkar enkelt och lättillgängligt. Men det kan bli både dyrt och emotionellt jobbigt för den som luras att köpa en smuggelvalp. Hundarna som transporteras hundratals mil kommer till Sverige i mycket dåligt skick utan id-märkning, pass och rabiesvaccination.

– De här hundarna smugglas in i landet under fruktansvärda förhållanden och är ofta sjuka och illa däran. Veterinärer varnar skarpt. Många av sjukdomarna kan föras vidare vidare till människor och man kan bli tvungen att avliva sin lilla hundvalp efter bara några veckor om man har otur. Eller också får man dras med besvär i många år, säger Hans Rosenberg.

Men om den söta valpen i annonsen är smuggelgods är svårt att veta. Många köpare är helt ovetande om att de har blivit lurade och upptäcker det först när de besöker veterinären för första gången. Då har de inga papper eller uppgifter om hundens bakgrund eller stamtavla och säljaren går inte längre att få tag i.

Varför fortsätter många att köpa valpar utan stamtavla på nätet?

– Okunskapen är stor när det gäller hundköp. Man måste ta reda på mycket om hunden och dess bakgrund. Det kanske verkar krångligt men i det långa loppet är det inte enklare eller bättre att köpa en hund på blocket för konsekvenserna kan bli jättejobbiga, säger Hans Rosenberg.

Ett år har gått sedan Svenska Kennelklubben slog larm: var femte valp som köptes på nätet blev inte äldre än sex månader. Fortfarande är valpsmuggling ett problem som man har svårt att få bukt med. Enligt Erik Friberg, utredningschef vid tullkriminalen i Malmö, är situationen i stort sett oförändrad.

– Problemet är detsamma. Vi stöter på ungefär samma mängd större ärenden med jämna mellanrum där vi stoppar fordon och tvingas avliva upp till 15 hundar för att de är i så dåligt skick.

Men sedan 2011 har tullens beslag av olovligt införda hundar minskat drastiskt. 2011 var antalet 588. Förra året beslagtogs endast 170.

Gör tullen en sämre insats?

– Inte alls. Vi gör så gott vi kan, vi kan inte vara överallt hela tiden, säger Erik Friberg.

Undvik att köpa smuggelvalp:

Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.

Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön och istället får hunden levererad på till exempel en parkeringsplats. Åk aldrig till en sådan plats bara för att titta, det är svårt att motstå små söta valpar.

Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.

Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!

Det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder. Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.

Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.

Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.

Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.

Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.

Svenska Kennelklubbens har ett eget köp- och sälgtorg för hundar: köpahund.se. De uppfödare som är anslutna till Svenska Kennelklubben kan gratis annonsera ut sina valpar på Köpahund.se. Här finns många tusen rashundar till salu, och alla är registrerade och har en äkta stamtavla.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om