Upprörda läsare har ringt och larmat Corren om att det säljs billiga valpar på lokala sajter. Annonserna dyker upp snabbt och försvinner lika snabbt. Ofta rör det sig om små hundar, till exempel chihuahuor eller bulldoggar.
– Det är svårt att komma åt det här problemet. När man köper en hund gör man det med hjärtat hellre än med hjärnan. Att köpa en hund är personligt, man blir förälskad i den söta valpen. Om den dessutom verkar ha farit illa kan köpparen få en känsla av att göra en bra insats, säger Hans Rosenberg.
Hundköp på nätet verkar enkelt och lättillgängligt. Men det kan bli både dyrt och emotionellt jobbigt för den som luras att köpa en smuggelvalp. Hundarna som transporteras hundratals mil kommer till Sverige i mycket dåligt skick utan id-märkning, pass och rabiesvaccination.
– De här hundarna smugglas in i landet under fruktansvärda förhållanden och är ofta sjuka och illa däran. Veterinärer varnar skarpt. Många av sjukdomarna kan föras vidare vidare till människor och man kan bli tvungen att avliva sin lilla hundvalp efter bara några veckor om man har otur. Eller också får man dras med besvär i många år, säger Hans Rosenberg.
Men om den söta valpen i annonsen är smuggelgods är svårt att veta. Många köpare är helt ovetande om att de har blivit lurade och upptäcker det först när de besöker veterinären för första gången. Då har de inga papper eller uppgifter om hundens bakgrund eller stamtavla och säljaren går inte längre att få tag i.
Varför fortsätter många att köpa valpar utan stamtavla på nätet?
– Okunskapen är stor när det gäller hundköp. Man måste ta reda på mycket om hunden och dess bakgrund. Det kanske verkar krångligt men i det långa loppet är det inte enklare eller bättre att köpa en hund på blocket för konsekvenserna kan bli jättejobbiga, säger Hans Rosenberg.
Ett år har gått sedan Svenska Kennelklubben slog larm: var femte valp som köptes på nätet blev inte äldre än sex månader. Fortfarande är valpsmuggling ett problem som man har svårt att få bukt med. Enligt Erik Friberg, utredningschef vid tullkriminalen i Malmö, är situationen i stort sett oförändrad.
– Problemet är detsamma. Vi stöter på ungefär samma mängd större ärenden med jämna mellanrum där vi stoppar fordon och tvingas avliva upp till 15 hundar för att de är i så dåligt skick.
Men sedan 2011 har tullens beslag av olovligt införda hundar minskat drastiskt. 2011 var antalet 588. Förra året beslagtogs endast 170.
Gör tullen en sämre insats?
– Inte alls. Vi gör så gott vi kan, vi kan inte vara överallt hela tiden, säger Erik Friberg.