Sara Alsander är mån om att påpeka att polisen i region öst ska se över rutinerna angående hanteringen av lokala brottsofferjourer i Linköping och Norrköping – både när det gäller kritiken att polisen inte är opartisk samt att den inte uppfyller sin informationsskyldighet.
Enligt henne är det viktigt att reda ut situationen tillsammans med "processägare", det vill säga med Brottsoffer- och personsäkerhetsverksamheten, BOPS, på nationell nivå.
Ska ni följa JK:s rekommendation och förmedla kontaktuppgifterna till lokala jourerna?– Återigen måste jag säga att vi först får se över rutinerna för att kunna gå vidare. Hur vi ska göra det kan jag inte svara på nu.
Sofia Åström är verksamhetsstrateg på Linköpings social- och omsorgsförvaltning som har avtal med Brottsofferjouren i Linköping. Kommunens socialtjänst ansvarar för att brottsoffer får det stöd de behöver och har rätt till. Hon är glad över JK:s uttalande.
– Vår lokala brottsofferjour har upprättat en väldigt bra verksamhet och brottsoffer har kunnat få den hjälp som de behövde. Det var frustrerande när hänvisning av brottsoffer slutade fungera och vi hade svårt att få dialog med BOPS. Däremot har kommunikationen med kommunpolisen och lokal polis i Linköping fungerat bra och de har varit behjälpliga i den mån de har kunnat hjälpa till, säger Sofia Åström, som ser fram emot att JK:s beslut följs.