– Äntligen. Det kändes ju som att spola ner pengarna i toaletten för vi hade aldrig behövt byta låsen, säger kvinnan till Corren.
Paret har fått bråka länge för sin ersättning; först hävdade polisen att de inte skulle kunna få ersättning.
Det var i februari 2014 som parets bostad, under byggtiden, utsattes för inbrott. En natt kom tjuvar och stal bland annat våtrumsutrustning och belysningsmaterial.
Då paret kom dit nästa dag stod ytterdörren öppen. Kvinnan berättar att polispatrullen som kom visserligen penslade efter fingeravtryck och knackade dörr i området för att höra om grannar gjort observationer, men hävdade att inbrottstjuven måste haft nyckel till fastigheten eftersom de inte kunde se yttre tecken på inbrott.
– De sa att vi måste byta alla lås. Vi ringde en låssmed direkt, säger kvinnan till Corren.
Låssmeden kom och upptäckte det som polispatrullen missat: På altandörren på fastighetens baksida fanns flera brytmärken.
Paret ringde polisen igen varpå en ny patrull kom och gav låssmeden rätt. Eftersom den första patrullen missat möjligheten att säkra verktygsspår från metallytor på dörrens insida åtgärdade patrull nummer två detta.
I polisens protokoll från platsundersökningen står det: ”Brytmärkena på dörren och dörrkarmen är i stängt läge svåra att upptäcka.” Det håller paret inte med om.
– De kan inte ha tittat där, säger kvinnan.
Ärendet gick vidare till Polisens rättsavdelning och nu ersätter myndigheten till sist paret för låsbytet. ”Vid arbetet med låsbytet konstaterades att det fanns brytmärken som Polisen inte hade hittat. Du hade således inte behövt byta lås” skriver rättsavdelningen i sitt beslut.