Polisen storsatsar för att stoppa bedrägerivåg

Polisen gör nu en nationell satsning för att stoppa den explosionsartade ökningen av bedrägerier som går ut på att lura äldre på deras livs besparingar genom så kallad vishing. 20 utredare i polisens region öst driver en stor del av utredningarna och sex personer sitter häktade, varav två i Norrköping, misstänkta för flera olika grova bedrägerier av denna typ.

Sex personer sitter häktade misstänkta för så kallade vishing-bedrägerier  i Östergötland.

Sex personer sitter häktade misstänkta för så kallade vishing-bedrägerier i Östergötland.

Foto: Leif R Jansson/TT

Östergötland2019-01-07 18:00

– Det handlar om bedrägerier mot äldre, som blivit uppringda och lurade att logga in på sin bank med hjälp av Bank-ID eller dosa. När de förmått de här äldre personerna att göra det har man alltså kapat deras konton och fört över pengarna till andra konton, säger Camilla Thorström, chef för polisens bedrägerigrupp i Linköping.

Sex personer sitter häktade i ärendet, fyra i Linköping och två i Norrköping, misstänkta för grova bedrägerier.

– Det är många personer involverade i det här. Det som gör att det blir så omfattande är att när de kapat kontona måste de snabbt få ut pengarna och omsätta dem, och då lejer de mycket folk – penningtvättare som man säger. Penningtvättarna upplåter sina konton och hämtar exempelvis ut pengarna i bankautomater, säger Camilla Thorström.

Många svenskar har blivit utsatta för den här sortens bedrägerier som kallas vishing, ett sätt att försöka komma över kontouppgifter genom att ringa upp folk. Bedragarna påstår ofta att de ringer från banken, ett telebolag eller elektronikföretag och säger att de vill hjälpa till eftersom någon försökt kapa personens konto eller försökt köpa varor i personens namn. Men för att kunna hjälpa till måste den uppringda personen logga in.

Det är i det läget som kontot kapas.

Vishing är en typ av bedrägeri, som är ett slags vidareutveckling av det som kallades phishing då bedragare försökte få ut kontouppgifter via mejl.

– Här i region öst har det bildats en stab och det är en stor grupp på 20 personer som arbetar med vishing-ärendena. Det finns ett kluster av misstänkta i Östergötland, men målsägarna är spridda över hela landet, säger Camilla Thorström.

Den enormt stora inströmningen av ärenden fick utredningsgruppen i Linköping, och på andra håll i landet, att reagera.

– Vi upptäckte att det var ett jätteinflöde av just den här typen av bedrägerier och lyfte det till den regionala operativa ledningsgruppen, som i sin tur gick till den nationella operativa ledningsgruppen som beslutade att det här skulle vara en nationell särskild händelse för att det är så omfattande, berättar Camilla Thorström.

Enligt polisen rör det sig om enormt stora belopp – mellan 200 och 300 miljoner kronor – totalt sett i landet.

– Det är äldre människor som blir lurade på sina livs besparingar, säger Camilla Thorström.

Samtidigt som polisen satsar på att försöka utreda brotten och lagföra de som ligger bakom bedrägerierna och penningtvätten, försöker man förebygga bedrägeribrotten.

– Det gäller att allmänheten har så mycket kunskap att de inte blir lurade av de kriminella. Många har säkert sett Janne Olsson, förundersökningsledare på nationellt bedrägericentrum, sitta i TV4:s soffa och säga "Lämna inte ut ditt Bank-ID ens om personen så utger sig för att vara Gud fader själv".

Dessutom samarbetar polisen med banker för att de ska ha bra säkerhetslösningar och med kreditbolag för att de ska väga smidiga lösningar som gör att folk snabbt kan få sina varor mot säkerheten.

– Det får inte bli för lätt att begå bedrägerier, säger Camilla Thorström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om