– Polisiär erfarenhet värderas utanför yrket men inte av vår arbetsgivare. Frustrationen börjar bli enorm och är vitt spridd över landet, säger Tommy Larsson.
På tisdagen publicerade Corren en enkät på corren.se riktad till poliser, där tidningen frågar om deras syn på läget inom myndigheten. Redan på tisdagseftermiddagen hade över tusen poliser besvarat enkäten och många svar uttrycker stor kritik och frustration.
Tommy Larsson arbetar i polisens ingripandeverksamhet i Norrköping. Under måndagen postade han och övriga 13 personer i turlaget sina protestbrev till rikspolischefen, statsministern, inrikesministern och ledarna för riksdagspartierna. Detsamma gjorde fler turlag på stationen och tusentals andra poliser i Östergötland och Sverige.
I sitt brev skriver Tommy Larsson bland annat: ” Allt fler kollegor väljer att avsluta sin anställning som polis på grund av dessa förutsättningar. Och nu har det kommit till den punkten att även jag börjar se mig om efter andra yrken. En tanke jag aldrig någonsin trodde - att jag skulle känna då jag klev in genom grindarna till polishögskolan.”
– Min förhoppning är att breven lyfter vår situation. I en välmående organisation tar man upp problem internt och löser dem men här bryr man sig inte om vad vi säger. Då får vi gå andra vägar för att nå fram, säger Tommy Larsson.
Aktionen med protestbrev är spridd över hela landet och gick ut på att poliser under måndagen postade personligt skrivna brev om sin arbetssituation till makthavarna. Liksom många andra poliser har Tommy Larsson i sitt brev tagit upp löneläget.
– Löneutvecklingen är obefintlig. Det har ingen betydelse hur mycket utveckling man genomgår eller extrauppdrag man tar åt sig, säger Tommy Larsson.
Liksom många andra poliser har han en annan yrkesbakgrund från tiden före Polisskolan. Han arbetade på Securitas, som väktare och som arbetsledare på larmcentralen. Under sina sju år som polis har han ingått i polisens taktiska enhet som sätts in vid förhöjda hotbilder och varit instruktör där, handlett aspiranter, utbildat sig till kravallpolis och tjänstgör ibland som yttre befäl.
– Jag har samma lön som den som kommer in helt ny i yrket, utan en timmes polisiär erfarenhet. Man tappar motivationen. Jag skriver i brevet att jag inte förstår hur polismyndigheten kan ignorera polisiär erfarenhet så till den milda grad, säger Tommy Larsson.
Initiativet till protestbrevskampanjen kommer från medarbetare som velat väcka debatt. Kerstin Sjöberg, regionfackligt ombud för Polisförbundet i Östergötland, säger att fackets uppgift nu blir att säkra att ingen medlem råkar ut för kritik efter att ha postat brev.
– Och givetvis hoppas vi att det här ska leda till något. Tydligen vill arbetsgivaren fortfarande förhandla med Polisförbundet om löner. Det blir intressant att se om breven påverkar slutresultatet, säger hon.
Löneläget har i flera år varit en källa till oenighet mellan facket och arbetsgivaren och tidigare i höst varnade Polisförbundet om strejk nästa år då nuvarande löneavtal löper ut. Bakgrunden är att Polisförbundet och Rikspolisstyrelsen tidigare varit överens om att lägstalönen för poliser ska höjas till 25 000 kronor. Men 1 januari 2015 slogs de 21 polislänen samman till Polismyndigheten och den ”nya” arbetsgivaren ville inte stå för överenskommelsen.
– Hade arbetsgivaren varit klok nu så hade de stått för överenskommelsen för att få lugn och stabilitet i den nya organisationen. Nu har man istället en omorganisation som inte fungerar och arbetstagare som är uppretade för att de inte får det de är värda att få, säger Kerstin Sjöberg.