– Det är det bästa som har hänt. Systemet var inte användarvänligt, det kunde ta timmar för poliserna att lägga in ett ärende, sådana ärenden som tidigare bara tagit en kvart. Dessutom innehöll systemet buggar, som man aldrig riktigt kom till rätta med, säger Björn Hoppe, ordförande för Polisförbundet i Östergötland.
Det var på torsdagen, som beskedet kom från Rikspolischefen Bengt Svensson att det mobila ärendehanteringssystemet Pust Siebel ska avvecklas. I ett pressmeddelande skriver han bland annat att de försök som gjorts för att få systemet att fungera bättre inte längre är en ”framkomlig väg”.
NT har vid flera tillfällen berättat om problemen och kritiken kring Pust Siebel. Ett system som infördes för att det skulle bli betydligt lättare för poliser i yttre tjänst att på plats rapportera in enklare brott som exempelvis olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott med hjälp av bärbara datorer. Tanken var att det på sikt helt skulle ersätta polisens gamla ärendehantering Rar och Dur. Norrköping blev ett av pilotdistrikten 2010.
Men det gick alltså inte som väntat. Till en början visade det sig att täckningen var för dålig. Nya routrar köptes in, men följdes av kritik mot att det var för krångligt och tog alldeles för mycket tid i anspråk. Rättssäkerheten ifrågasattes också när buggarna gjorde att namnet på en aktuell misstänkt person utan anledning helt plötsligt byttes ut.
– Jag vet att det vid någon polismyndighet faktiskt diskuterades kring att göra en 6,6 A-anmälan till arbetsmiljöverket, säger Björn Hoppe.
Exakt hur mycket Pust Siebel kostat, vet inte Björn Hoppe, med tidigare redovisade siffror från Rikspolisstyrelsen visar på runt 85 miljoner kronor. En siffra som reviderats och som nu ligger på en bra bit över 100 miljoner kronor.
– Vi hade ett nytt bra system, Pust Java, som infördes innan det här. Det fungerade väldigt bra, men byttes ut efter ett och ett halvt år till just Pust Siebel, som skulle ha kapacitet att ta över samtliga system. Men nu kommer inget av dem att användas. Det känns inte som någon bra ekonomi i det här, säger Björn Hoppe.
Avvecklingen av Pust Siebel genomförs nu under 2014. Hur planen kommer att se ut i detalj är ännu inte klart.
Inger Ramstedt/NT