Politikerna ser allvarligt på vittnesmålen

Vårdpersonal vittnar om en utbredd tystnadskultur och bestraffningar för den som berättar om missförhållanden i medierna. Båda politiska läger ser allvarligt på uppgifterna, även om vägen framåt är otydlig.

Varken sittande regionstyrelseordföranden Kaisa Karro (S) eller Marie Morell (M), som väntas överta styret i Region Östergötland kan svara på om kunskap om den lagstadgade rätten att prata med medierna ingår i den interna chefsutbildningen.

Varken sittande regionstyrelseordföranden Kaisa Karro (S) eller Marie Morell (M), som väntas överta styret i Region Östergötland kan svara på om kunskap om den lagstadgade rätten att prata med medierna ingår i den interna chefsutbildningen.

Foto: Jasmine Hübinette

Östergötland2022-10-24 05:00

Marie Morell (M) har den senaste mandatperioden varit oppositionsråd i Region Östergötland, men om de pågående förhandlingarna går som förväntat så kommer hon sannolikt att bli ny regionstyrelseordförande, regionens högsta post, under hösten.

– Jag känner tyvärr igen det här, även om det inte verkar vara så mycket de senaste åren. Min upplevelse, efter att ha varit med ganska länge, är att det går i vågor i vår organisation. Jag tror att det ser olika ut i olika verksamheter, där vissa enheter har det värre än andra, säger hon. 

undefined
"För mig är det självklart viktigt att ta till sig av den här typen av signaler", säger Marie Morell (M), som de senaste två mandatperioderna varit oppositionsråd i regionen, men nu sitter i förhandlingar för att ta över makten i Region Östergötland.

Vårdpersonal vittnar om att chefen vill veta vem som uttalat sig om missförhållanden i medierna. Det strider mot meddelarfriheten. 

Ingår kunskap om medarbetarnas rätt att berätta om missförhållanden i medierna utan att riskera bestraffning i chefsutbildningen inom regionen?

– Jag vågar inte svara på det, för jag vet inte riktigt. Chefen måste ha den typen av kunskap, men vi ska inte heller sticka under stol med att chefsutbildningen fått stryka på foten under pandemin. Det är jätteviktigt att vi har meddelarfrihet och yttrandefrihet. För mig är det självklart viktigt att ta till sig av den här typen av signaler. Det får aldrig vara så att patienter eller medarbetare drar sig för att berätta om något gått snett. Får man inte veta det som inte fungerar så blir det inte heller bättre.

Kaisa Karro (S) är regionstyrelsens ordförande, som efter höstens valresultat kommer att gå i opposition.

– Varje person som upplever att det är en tystnadskultur är en för mycket och hundratals är många. Man ska känna sig trygg. Vi gör en medarbetarenkät vartannat år, nästan alla svarar. Vi försöker bryta ner svaren och se vilka verktyg vi kan använda, som exempelvis företagshälsovård, säger hon.

undefined
"Varje person som upplever att det är en tystnadskultur är en för mycket", säger Kaisa Karro (S) som den senaste mandatperioden varit regionstyrelsens ordförande.

Vad tänker du om att vårdpersonalen upplever att de blir bestraffade om de uttalar sig negativt i medierna?

– Det är jätteviktigt att man som medarbetare inte känner att man blir bestraffad. Man ska kunna känna att man får uttala sig i medierna om man vill.

Vad behövs för att komma tillrätta med problemen som de beskriver?

– Vi behöver titta på det som framkommer och hur vi jobbar med positiv kultur framåt. Där kan vi arbeta mer med medarbetarenkäten.

Regionens medarbetarenkät ställer frågor till personalen om bland annat arbetsmiljö och patientsäkerhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!