Professorn: ”Vet inte hur polisen ska ta sig ur det här”

”Jag är djupt oroad. Polisen är inne på fel väg och jag vet inte hur de ska ta sig ur det här”, säger professor Bo Wennström. Han befarar att den nya myndigheten Polisen kan kollapsa.

Undrande. Bo Wennström, professor i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, har länge följt den pågående polisreformen och är skeptisk till att den blir lyckad.

Undrande. Bo Wennström, professor i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, har länge följt den pågående polisreformen och är skeptisk till att den blir lyckad.

Foto: Staffan Claesson

ÖSTERGÖTLAND2015-12-30 10:00

– Ju mer jag har satt mig in i det här desto mer har jag sett hur tokigt det här är, säger Bo Wennström, professor i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, till Corren efter tidningens granskning av den pågående reformen av svensk polis.

I debattartiklar och på sin blogg har Bo Wennström en längre tid kommenterat och kritiserat reformen. Han tror inte att den polis som nu formas för Sverige kommer att fungera.

– När de beslutade att Dan Eliasson skulle utses till ny rikspolischef tyckte jag att man kunde se någon form av ljusning, men nu ser jag inte många positiva tecken för polismyndigheten, säger Bo Wennström.

Har du letat efter sådana tecken då?

– Ja, det har jag gjort, det kan jag lova. Jag vet inte hur polisen ska ta sig ur det här.

Många poliser tycker som professorn. Under 2015 har missnöjet och ilskan växt i kåren. Rikspolischef Dan Eliasson brevbombades under hösten av tusentals poliser som skrev personliga brev med kritik mot hur polisreformen sköts, att för få poliser har för mycket att göra, att arbetspassen är för pressade och lönerna för låga.

Correns granskning visar att åtta av tio poliser överväger att säga upp sig. Samma resultat visar en nationell undersökning gjord av fackföreningen Polisförbundet.

Dan Eliasson kommenterade senare breven på myndighetens hemsida där han fokuserade på kritiken mot löneläget och hänvisade till pågående förhandlingar.

Utifrån sina erfarenheter drar Bo Wennström slutsatsen att rikspolischefen inte är mottaglig för polisanställdas kritik eftersom han är övertygad om reformens fördelar.

– Man märker när Dan Eliasson pratar att ju mer personalen klagar, desto säkrare blir han i att detta är rätt väg. Eliasson talar om ”förändringens rum” och att frustrationen är en naturlig fas, säger Bo Wennström.

Wennström syftar bland annat på rikspolischefens framträdande vid en trygghetskonferens i Sundsvall i mars. ”Det blir en ganska stormig resa inom polisen de närmsta två åren. Och vad säger jag om det då? Jo: Är det inte helt underbart! Jag säger grattis till alla polisanställda som får vara med om den här resan!” sa Dan Eliasson i sin föreläsning där.

Bo Wennström, vad tror du vi kommer att få se inom Polismyndigheten under 2016?

– Jag tror vi kommer att se mer av den här ”dansen”. Klagomålen ökar, personalen kräver att rikspolischefen ska lyssna. Han kommer att upprepa mantrat att allt går enligt plan.

Vad tror du händer om det sker ett terrordåd eller annan extrem händelse som akut utmanar polisen?

– Då kan det vara slut på smekmånaden för den här reformen. Det kan bli personella uppror och eventuellt politiska också. Det är inte roligt för ministrar om poliser börjar protestera för mycket. Vi såg ju hur lätt det var för dem att få igenom kravet på tjugofem tusen i minimilön några dagar före valet.

Hur Sveriges polis ska fungera beslutas ytterst av politiker. Det är därför det inte fungerar enligt professor Bo Wennström – politikerna förstår sig inte på polisiära frågor, anser han. Ett genomgående mönster sedan årtionden är att politiker tror att polisen är vilken myndighet som helst och kan styras hur som helst, menar Wennström. Eftersom de inte förstår polisen kan de inte fatta initierade beslut om myndighetens uppdrag eller hur den ska organiseras.

Bo Wennström hävdar att reformmakarna låtit sig lockas av näringslivets tänkande om processorientering, att ”kunden” (som är medborgarna) ska få stort inflytande över en verksamhet. De har också drabbats av en alltför stor fascination och tilltro till HR-personal (human resource, personalavdelning, reds anm) som de tror ska förvandla den traditionellt slutna polismyndigheten till något öppet och kundorienterat.

När HR-personal ges för stort inflytande över hur kravprofiler för tjänster formuleras, prioriteras inte polisiärt yrkeskunnande anser han:

– Det som brukar kallas för professionskunnande, skicklighet, det väger inte tungt längre, anser Bo Wennström.

Corren har velat ställa frågor till rikspolischefen Dan Eliasson. Han har via sin pressekreterare låtit hälsa att han inte har tid med det. Corren har kontaktat inrikesminister Anders Ygemans pressekreterare som inte lämnat besked.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om