Projekt som ska rädda liv

Antalet blodförgiftningar har ökat i Östergötland. Därför har nya riktlinjer införts i region Östergötland för att snabbt hitta dem som drabbats. Ju snabbare behandling sätts in desto mindre risk för att patienten ska dö.

Projektledare. Rolf Östlund ska föra ut kunskapen om hur blodförgiftade identifieras i organisationen.

Projektledare. Rolf Östlund ska föra ut kunskapen om hur blodförgiftade identifieras i organisationen.

Foto: Tina Gerdien

Östergötland2017-05-16 17:37

I höstas kunde vi berätta om en studie gjord på Hälsouniversitet i Linköping som visade att antalet människor som drabbas av blodförgiftning (sepsis) ökat närmast lavinartat sedan år 2000. Under perioden 2000 till 2013 inträffade 11 480 fall i Östergötland och blodförgiftningen bidrog till att närmare 1 500 personer dog under perioden. Blodförgiftning drabbar både unga och äldre. Ökningen ses framför allt hos patienter som har fått sin blodförgiftning innan de lades in på sjukhus. Därför är det viktigt att få med alla vårdnivåer på båten i projekt "sepsis-larm".

Att hitta patienter som drabbats tidigt kan vara svårt eftersom de inte alltid uppvisar tydliga symtom och symtomen riskerar att feltolkas.

– Störst chans att rädda en patient har vi om vi ger snabb behandling i ett tidigt skede. Vi måste bli ännu bättre på att upptäcka blodförgiftningar, oavsett var patienterna söker vård, säger Rolf Östlund i ett pressmeddelande. Han leder projektet sepsis-larm och är till vardags närsjukvårdsdirektör i centrala Östergötland.

Region Östergötland har infört gemensamma riktlinjer för upptäckt och behandling av sepsis. De gemensamma riktlinjerna sträcker sig från sjukvårdsrådgivningen, ambulanssjukvården och primärvården, till akutmottagningarna, vårdavdelningarna och intensivvårdsklinikerna.

Även om antalet blodförgiftningar har ökat är det fortfarande få som drabbas. Men eftersom den är så allvarlig och har ett snabbt förlopp är det bra att känna till symtomen. "Många tror att röda strimmor på huden från ett sår kan vara tecken på blodförgiftning, men dessa orsakas av en irritation i blod- och lymfkärl." upplyser 1177 Vårdguiden. Symtom som istället bör uppmärksammas är hög feber, frossa, andnöd, hjärtklappning, slöhet och förvirring, magont och diarréer, hudutslag. Symtomen kommer vanligen snabbt.

Blodförgiftning orsakas av att bakterier har kommit in i blodet via till exempel urinvägarna, huden eller lungorna och behandlas oftast på sjukhus. Den som drabbas ska söka vård omgående, på vårdcentral eller akutmottagning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om