Krister Björkegren gav ledamöterna en bild av hur Östergötland klarat utbrottet av covid-19. Han lyfte särskilt fram anställda inom intensivvården, som gått flera månader i skyddsutrustning, och även personal på infektionskliniken och andra avdelningar som jobbat med covidpatienter.
– I slutet på mars och i början på april dubblerade vi antalet inneliggande patienter på IVA varje vecka. Om det hade fortsatt längre än det gjorde så hade vi haft stora utmaningar i hela sjukvårdssystemet. Under hela processen under våren, även om det var kritiskt vid några tillfällen, så hade vi kapacitet att ta mer av, sade han.
Regionen har visat en styrka i att kunna ta snabba beslut, bland annat när det gällde att utöka IVA-kapaciteten som bestämdes över en helg, enligt Krister Björkegren. Två veckor senare hade Region Östergötland gjort en egen variant av fältsjukhus, liknande det som byggdes på Älvsjömässan i Stockholm, på både Universitetssjukhuset och Vrinnevisjukhuset, bland anna gjordes en rehablokal om till IVA-avdelning.
– Normalt sätt när vi diskuterar en utökning av en IVA-plats så är det ganska lång planeringsprocess och också väldigt mycket pengar involverade. Det är enormt det man har genomfört.
Dessutom byggdes avdelningar snabbt om till pandemiavdelningar med smittsäkra slussar.
Han tog även upp jakten på skyddsutrustning och berömde "jaktlaget" som jobbat med inköp när det var kritiskt låga lager.
– Till dagens datum känner jag inte till ett enda fall där vi har haft medarbetare som har mött smittade patienter utan skyddsmaterial. Men det var låga lager och kritiska situationer där vi faktiskt behövde få in leveranser.
Genom regionens innovationsorganisation togs ett samarbete fram med ett lokalt företag som snabbt ställde om för att hjälpa sjukvården, genom att tillverka skyddsvisir till både regioner och kommuner.
– På veckobasis gick det från att ha en 3D-printad prototyp till den var i produktion, sade Krister Björkegren.
Östergötland har även en unik kompetens på hemmaplan, enligt regiondirektören. Dels genom Katastrofmedicinskt centrum som är ett kunskapscentrum både internationellt och nationellt, dels genom högriskenheten på infektionskliniken som har ett nationellt uppdrag.
Regionen förebereder sig nu för de scenarier som Folkhälsomyndigheten presenterat för hösten.