Enligt en källa till redaktionen förekommer det dagligen att vaccindoser mot covid-19 kasseras på en av länets vårdcentraler. Martin Magnusson bekräftar att det förekommer att vaccindoser kasseras.
– Vaccindoser kasseras av flera olika skäl. Vid ett tillfälle fick vi kassera doser för att vaccinet transporterades i fel temperatur, vi har haft trasiga kylskåp och vi har ibland fått över vaccindoser som vi inte har kunnat använda.
Drygt hälften av regionens kassation beror på felaktig transport, trasiga kylskåp samt missad kylförvaring.
För närvarande ger regionen bland annat en tredje vaccindos till östgötar som är över 65 år och personal inom den kommunala omsorgen. Nästa grupp som erbjuds en påfyllnadsdos är mellan 50 och 64 år och personer med sjukdomar som ger ökad risk att drabbas av allvarlig sjukdom samt personer med LSS och assistansersättning.
– Vid vissa tillfällen har det varit lättare att ringa in folk med kort varsel för att vaccinera. När grupperna har varit lite bredare har det varit lättare. Snart kommer vi att börja vaccinera hälso- och sjukvårdspersonal med en tredje dos. Risken för att vi kommer att behöva kassera doser minskar.
Sedan vaccinationskampanjen inleddes i slutet av december förra året har regionen fått totalt cirka 750 000 vaccindoser.
– Det är uppskattningsvis två procent av alla vaccindoser som har kasserats. Det är den siffra som vi har rapporterat till Folkhälsomyndigheten. Det handlar om cirka 15 000 doser. Men vi har ingen exakt siffra. Det är en uppskattad siffra.
Hur ser du på det?
– Det är svårt att undvika helt att doser kasseras. Men vi tycker så klart inte om att vi inte kan använda alla doser. Det vill vi verkligen kunna göra.
Är två procent kasserade doser mycket?
– Jag vågar inte svara på det. Men jag tror inte att det är någon stor siffra. Alla har varit angelägna om att hitta rätt personer att ge vaccin till. Jag tycker att det är bra att man nu släpper på fler grupper för den tredje dosen. Ju bredare grupper vi har desto mindre blir risken för att doser kasseras.
Kan det stämma att en vårdcentral i länet kastar doser varje dag?
– Det kan jag inte bedöma, men visst har det kastats doser som man inte kunnat använda av olika skäl.
Är du rädd för att smittspridningen kommer att öka i Östergötland?
– Det är stor variation i smittspridningen mellan de olika regionerna. Just nu hör vi till dem som har låg smittspridning och antalet smittade patienter på våra sjukhus har legat stabilt på en låg nivå. Men det är klart att många regioner har hög smittspridning och vi ser en hög smittspridning i andra länder, säger Martin Magnusson och fortsätter:
– Östergötland är ingen isolerad ö, så det är klart att jag känner en viss oro. Vi har lärt oss att vaccinet är jätteviktigt, men det är fortfarande lika viktigt att man följer förhållningsreglerna om att vara hemma om man har symtom och att tvätta händerna.
Martin Magnusson uppmanar alla som erbjuds en tredje dos att verkligen ta den.
– Folkhälsomyndigheten ser ju en avtagande vaccineffekt. Den är säkert mer avtagande för dem som från början har ett sämre immunförsvar, säger han och fortsätter:
– Det är väldigt angeläget att alla som erbjuds tar sin tredje dos. Den skyddar inte helt mot att bli sjuk, men skyddet mot allvarlig sjukdom ökar.