Nyligen kunde vi berätta att blodlagren i Östergötland var oroväckande låga inför kommande julhelger. Dessutom har det varit extra åtgång på blod under höstmånaderna.
Men i Östergötland har man trots det valt att införa en maxålder för blodgivare. Det innebär att man nu tackar nej till dem över 70 år.
Birgitta Clinchy, verksamhetschef för klinisk immunologi och transfusionsmedicin i Region Östergötland berättar att åldersgränsen infördes under hösten.
– Vi har inte haft någon åldersgräns tidigare, men nu har vi sagt att vi måste dra ett streck. Föreskrifterna som Socialstyrelsen har säger att alla över 65 ska genom en årlig läkarundersökning för att få fortsätta som blodgivare. Vi har inte tillräckligt med läkare för att hinna med det. Det är våra transfusionsmedicinska läkare som ska göra dem, det är alltså samma läkare som ska sköta transfusionsmedicin åt de som är sjuka i Östergötland.
Inspektion för vård och omsorg som är tillsynsmyndighet för sjukvården har börjat granska om regelverket följs. Birgitta Clinchy berättar att det inte är säkert att Östergötland uppfyller kraven fullt ut.
– De äldre blodgivarna kanske inte har en läkarbedömning varje år utan man har tummat lite på det så att det har dröjt lite längre. Vi måste värna om våra blodgivares hälsa och den årliga bedömningen måste nog göras mer noggrant. Och då har inte vi läkarresurser.
Socialstyrelsens regelverk är inte tydligt med vad som ska göras vid läkarbedömningarna utan anger bara att det ska göras. Enligt Birgitta Clinchy handlar det om att granska läkemedelslista och göra en utökad hälsodeklaration vilket kan leda till att fler undersökningar måste göras.
I övriga landet ser det olika ut när det gäller åldersgränser. I Uppsala har man en maxålder på 80 år. Skåningar får liksom invånare i Jönköping ge blod tills de är 75 år om de är friska och krya. Vissa regioner och landsting har ingen åldersgräns alls, däribland Örebro, Södermanland, Stockholm, Blekinge, Dalarna och Kronoberg. I Jämtland är gränsen 60 år.
Med tanke på den blodbrist som råder och att helgdagar väntar så har det inte varit ett lätt beslut att ta, enligt Birgitta Chlinchy,
– Det är en svår balansgång för oss, å ena sidan vill vi ha det här blodet och det är många som är över 70 som inte har problem alls men någonstans tar det ju stopp.
Hon uppskattar att 200 blodgivare i Östergötland är över 70 år.