Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande är inte nöjd med testvolymerna i Östergötland.
– Det är inte bra. Östergötland har jobbat med testningen sedan i mars. Vi har gjort en successiv ökning per dag från 200 till 1200 under pandemin och det har varit jätteviktigt att göra den utökningen. Sedan hade vi maskinen som gick sönder och vi började få brist på material och reagens som gjorde att vi var tvungna att stoppa. Men vi vet att behovet inte är tillgodosett. Och det är inte bra att vi inte har lyckats leverera testning i tillräckligt hög grad
Under vecka 47 togs total 2 871 tester i Östergötland (410 per dag), vilket placerar Östergötland bland de tre regioner som utförde minst antal tester. Det motsvarar 617 tester per 100 000 invånare, genomsnittet för riket var 2 524. Där hamnar Östergötland i absoluta botten.
I november begärde regionstyrelsen en åtgärdsplan från verksamheten. Det var strax efter att maskinen i labbet hade gått sönder.
– Man har anställt mer personal på labb för att jobba i treskift, ytterligare en maskin har köpts in men det är lite leveranstid. Vi har bett Folkhälsomyndigheten om hjälp, de har sagt att de kan bidra med externa labb, men just nu har vi fått nej.
Region Östergötland har även vänt sig till Socialstyrelsen för hjälp med testkit.
– Men Socialstyrelsens material överensstämmer inte med Östergötlands maskiner. Nu tittar vi även på om vi kan få om vi kan få extern kapacitet från labb utomlands.
Hur långt har man kommit med det?
– Man har diskussioner med olika laboratorier, det görs även via Folkhälsomyndigheten. Men det som är viktigt för oss är att det är kvalitetssäkrat.
Har kvalitetssäkringen gjort att Östergötland har tappat fart? En del andra regioner har redan tagit hjälp av privata aktörer.
– Eftersom Östergötland har ett universitetssjukhus så har vi ett laboratorium med hög kapacitet. Nu har det slagit i taket där också, men i början klarade vi mycket själva. Då var det inget alternativ.
Vad vill du se för resultat framöver?
– Verksamheten har ett tydligt uppdrag att öka provtagningskapaciteten i länet och att man dels ska komma upp i de nivåer innan vi drog ned. När vi får ytterligare en maskin på plats och om vi får extern hjälp så kommer vi att kunna öka ytterligare. Vi har släppt på för 70- och 65-plussare, vi kommer öppna upp för fler att testa sig vartefter.