Risk att regionen måste bryta mot semesterlagen

Vårdpersonal som inte fått sin fulla semester riskerar i värsta fall, om pandemin förvärras ytterligare, ännu en gång att inte få ut sin ledighet. I ett sådant läge bryter regionen mot semesterlagen.

Zilla Jonsson, HR, direktör i Region Östergötland, samtliga anställda ska få sina sista semesterdagar före nyår.

Zilla Jonsson, HR, direktör i Region Östergötland, samtliga anställda ska få sina sista semesterdagar före nyår.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT, Annica Hesser

Östergötland2020-11-19 19:00

Under sommaren fick personal som jobbade med covidpatienter nöja sig med tre veckors semester. I stället skulle den fjärde veckan ges under hösten. Men då slog andra vågen till. Om semesterlagen ska följas måste Region Östergötland nu ge den återstående semestern före nyår.

Zilla Jonsson svarar via mejl på våra frågor hur troligt det är att personalen kan få sin semester. 

– Alla verksamheter har lagt en plan för att alla som fick tre veckors semester ska få sin fjärde vecka innan årsskiftet. I nuläget är dessa ledigheter prioriterade framför övriga ledighetsansökningar.

Hur ska man lösa det med tanke på det rådande läget nu när fler patienter strömmar in i covid-vården?

– Naturligtvis måste vi följa utvecklingen av pandemin och se vad vi behöver göra för att säkra att våra invånare får den vård man behöver. Här finns olika insatser att göra innan vi skulle behöva ändra den planering som är lagd och vi hoppas att vi inte ska behöva göra det.

Som jag tolkar det så finns det en risk att de ändå inte kommer kunna ta ut sista veckan, korrekt?

– Beroende på hur situationen utvecklas med pandemin så kan vi komma att behöva styra våra resurser dit de behövs. Det kan handla om att använda administrativ personal som har vårdbakgrund, prioritera ner verksamhet för att rikta resurser till pandemivård och minimera kompetensutveckling och andra aktiviteter för att frigöra tid för vårdverksamhet. Om det är så att vi behöver hålla igen på ledigheter så gör vi det i första hand för dem som har fått fyra veckors semester under året. 

– Att inte kunna ge de som inte fått fyra veckors semester sin fjärde vecka är en insats vi inte vill behöva göra och är inte heller förenligt med lagen, som du själv också skriver. Om det ändå skulle behövas så kommer vi i första hand att söka lösningar som bygger på frivillighet.

Hur går det ihop med arbetsgivarens ansvar gentemot semesterlagen? Kan ni komma att behöva bryta mot den i värsta fall?

– Vi gör allt vi kan för att de ska få ut sin fjärde vecka och det är en prioriterad uppgift.

Men i allra värsta fall? Kan du svara ja eller nej?

– Jag är ledsen Annica, men det svaret kommer du inte att få av mig. Den är alltför spekulativ och kan inte besvaras med ja eller nej.

Totalt berörs cirka 850 av regionens drygt 13 000 medarbetare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!