Risk för ökad smittspridning i länet under hösten

Folkhälsomyndigheten räknar med att smittspridningen i landet kommer att öka under hösten. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind hyser samma farhåga och uppmanar nu alla yngre i länet att snabbt vaccinera sig.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Foto: TT/Arkivbild

Östergötland2021-08-23 15:00

Antalet fall av covid-19 i Östergötland har långsamt ökat sedan mitten av juli. Sedan slutet av samma månad har även antalet smittade som är i behov av sjukhusvård i länet ökat. 

Så sent som den 29 juli vårdades endast fem smittade patienter på länets sjukhus. På måndagen uppgick antalet patienter med covid-19 till fjorton. 

Av Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport framgår att det under vecka 32 registrerades 40 nya fall av covid-19 per 100 000 invånare i Östergötland. I riket i stort låg incidensen (fall per 100 000 invånare) under samma vecka på 56 och det finns vissa regioner i landet som har en betydligt mer omfattande smittspridning än Östergötland. På Gotland registrerades 168 fall per 100 000 invånare och i Västerbotten låg incidensen på 110. 

Folkhälsomyndigheten befarar att smittspridningen i landet kommer att öka i och med skolstart och återgång till arbete efter sommarledigheter. På måndagen presenterade myndigheten tre olika scenarier som alla pekar på en ökad smittspridning av den samhällsfarliga sjukdomen under hösten. De viktigaste orsakerna är ökade kontakter i befolkningen och den högre smittsamheten hos deltavarianten.

Folkhälsomyndigheten bedömer att fler personer kommer att behöva slutenvård och intensivvård – men i mindre utsträckning än tidigare under pandemin. Detta eftersom en stor andel av den vuxna befolkningen nu är vaccinerad.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland, säger att fler personer behöver vaccinera sig för att hejda smittspridningen. Hon vädjar nu till framförallt yngre personer mellan 20 och 29 år att skynda sig att boka tid för vaccination. 

– Den som inte vaccinerar sig kommer att bli sjuk förr eller senare. Vi ser att det går ganska långsamt i den här gruppen att vaccinera sig och det är möjligt att det beror på att många har haft fullt upp under sommaren. Nu är rätta tiden att vaccinera sig om man inte redan gjort det!

Smittskyddsläkaren uppmanar även yngre personer som börjat läsa på universitet och andra eftergymnasiala utbildningar i länet att boka tid för vaccination. 

– Det går bra för studenter att vaccinera sig på våra vaccinationscentraler även om man är skriven i ett annat län. Problemet är att det är svårt för oss att nå ut till den här gruppen.  

Ännu så länge har inte regionens smittskyddsenhet fått kännedom om några större smittoutbrott på länets skolor. 

På måndagen uppgav regionen att ytterligare en person med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Det senaste dödsfallet inträffade på söndagen. Sedan pandemin utbröt har därmed 684 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. 

Vid lunchtid på måndagen uppgav Region Östergötland att hittills 42 865 personer har smittats. Det innebär en ökning med 17 personer sedan i söndags. 

Antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård fortsätter att öka – om än långsamt. På söndagen vårdades 13 smittade personer på länets sjukhus. På måndagen hade antalet smittade patienter ökat till 14, varav en av de smittade vårdades inom intensivvården. 

På Universitetssjukhuset vårdades på måndagen åtta smittade patienter, varav en på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades sex smittade patienter. 

Ännu så länge har 315 525 personer i Östergötland över 18 år fått den första dosen vaccin. 248 405 personer har även hunnit få den andra dosen.  

Så minskas risken

Du minskar risken för smittspridning genom att hålla avstånd och undvika att vara nära andra, framförallt inomhus och under längre tid. Det är också viktigt att stanna hemma och testa sig vid symtom.

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!