Roberg: Då kan andra vågen kulminera i Östergötland

Smittspridningen visar inga tecken på att avta i Östergötland. Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare, tror dock att den andra vågen kan kulminera i länet om två veckor.

På Universitetssjukhuset i Linköping genomförs nu provtagning för covid-19 i en byggbod.

På Universitetssjukhuset i Linköping genomförs nu provtagning för covid-19 i en byggbod.

Foto: Fredrik Quist

Östergötland2020-11-04 16:16

På onsdagen redovisade Region Östergötland nya dystra siffror över pandemins utveckling i länet. Ytterligare 173 personer har konstaterats vara smittade av coronaviruset – den hittills största ökningen av antalet smittade per dygn sedan pandemin utbröt. 

Samtidigt fortsätter antalet smittade som är i behov av sjukhusvård att öka. På tisdagen vårdades 39 smittade på sjukhus i länet. På onsdagen hade antalet ökat till 43, varav sex fick vård inom intensivvården. 

Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare i Östergötland, förväntar sig att smittspridningen kommer att fortsätta öka. 

– Vi har ju infört skärpta råd. Men de som nu testar positivt blev smittade för en eller två veckor sedan. Det kommer att ta ett tag innan vi ser en förändring, även om människor följer de skärpta råden, säger Roberg och fortsätter: 

– Det kommer dröja en eller två veckor innan vi ser någon skillnad. Vi får nog vänja oss vid att vi får se en ökad smittspridning ett tag till innan det förhoppningsvis vänder. 

Regionen förväntar sig även att fler smittade personer kommer att behöva sjukhusvård. 

– En viss andel av dem som testat positivt kommer att behöva sjukhusvård. Men det kanske inte blir riktigt lika många patienter som i våras. Nu sker provtagning bland många som inte blir så sjuka. Unga blir sällan så sjuka att de behöver läggas in på sjukhus. 

Verkar människor lyssna på de skärpta råden?

– Både ja och nej. Delar av befolkningen tar till sig av de nya råden. Men vissa bryr sig inte speciellt mycket och går och handlar ungefär som de brukar göra. Det är så en befolkning fungerar, man har olika grader av följsamhet till regler och råd. 

Är det någon särskild grupp som utmärker sig negativt?

– Det är svårt att säga, det finns i alla åldersgrupper. Vi ska inte bara skylla på ungdomarna.

Hur länge tror du att vi kommer att se den här uppgången innan smittspridningen kulminerar?

– En kvalificerad gissning är att toppen inte blir lika hög som den var i våras. Det borde bli ett motstånd i smittspridningen i och med att en del av befolkningen är immun. Men det är en gissning. Det är många faktorer som påverkar, inte minst hur folk beter sig, säger Magnus Roberg och fortsätter: 

– Vi försöker se ett par veckor framför oss och vi ser framför oss att det kommer att öka under de närmaste två veckorna. Sedan är förhoppningen att det kommer att börja avta. 

Den andra vågen kan alltså kulminera om två veckor?

– Ja, men det förutsätter att folk tar till sig och följer de allmänna råden. Det handlar om att skjuta upp sina inköp, att gå lite glesare bland människor och att träna utomhus. 

Vad händer om invånarna i länet inte följer råden?

– Då börjar det bli ett problem framåt jul. Då börjar vi få tröttkörd personal och ont om platser på sjukhusen. Då kommer vi tvingas dra ner på annan vård, säger den biträdande smittskyddsläkaren. 

På Universitetssjukhuset vårdades på onsdagen 20 smittade personer på vårdavdelning och tre på intensivvårdsavdelningen. På Vrinnevisjukhuset vårdades 14 covid-19-patienter på vårdavdelning och tre på iva. På lasarettet i Motala vårdades tre smittade personer. 

Regionen uppgav på onsdagen att ytterligare två personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har därmed 260 smittade personer avlidit i Östergötland.

Armlängds avstånd

Coronaviruset överförs i första hand som kontakt- och droppsmitta från droppar som sprids i luften när någon hostar, nyser eller pratar. Studier som gjorts om infektioner visar att dropparna snabbt faller ner genom luften och som regel inte når längre än en armlängds avstånd.

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!