– Vi vill belysa organisationen ur ett medarbetarperspektiv och det är oerhört viktigt för oss att det görs av en extern konsult med erfarenhet av att se över organisationer och hitta det som inte fungerar, säger Mari Hultgren (S), ordförande i styrelsen för Räddningstjänsten Östra Götaland.
I december hade krisen i organisationen, med hård kritik från anställda och fackliga företrädare mot den psykosociala arbetsmiljön och ledarskapet, blivit så djup att styrelsen gav i uppdrag till förbundsdirektör Håkan Dahm att lämna förslag på åtgärder.
Under sammanträdet på torsdagen beslutade styrelsen att anlita en konsult från företagshälsoföretaget Previa.
– Nästa steg är att direktionen (styrelsen, reds anm) träffar konsulten och diskuterar utformningen, säger Mari Hultgren.
I konsultens arbete ingår att göra enkäter, djupintervjuer och samtal i fokusgrupper med alla anställda i RTÖG. Under 2016 skulle en stor medarbetarenkät ha genomförts via ett externt företag så som 2012 och 2014, men enligt Mari Hultgren var utformningen på enkäten inte helt anpassad för räddningstjänstverksamhet.
– Nu väljer vi det här istället och det blir mycket mer djupgående. Varje medarbetare kommer till tals på något sätt, säger Mari Hultgren.
Konsultens arbete startar så snart som möjligt och tar uppskattningsvis cirka sex månader, enligt Hultgren.
På styrelsemötet diskuterades också läget i medlemskommunerna Valdemarsvik, där 21 av ortens 24 deltidsbrandmän tidigare i veckan lämnade in uppsägningar, och Åtvidaberg där brandmännen hotat att göra detsamma.
De kritiserar RTÖG:s ledarskap och dialog med personal men främst den försämrade ersättningen till deltidsbrandmän som följer med det nya centrala avtalet.
Mari Hultgren (S) säger att RTÖG-styrelsen ser allvarligt på läget men hoppas att arbetsgivarrepresentanterna Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Pacta går ut med bättre information till anställda.
– Missnöjet grundar sig i centrala avtal och i dem har vi inte rådighet, säger Mari Hultgren.
Det finns ju en teoretisk möjlighet för RTÖG att träffa lokala avtal med sin personal?
– Vi kan inte gå in och laga centrala avtal. Hur skulle det se ut med den svenska modellen, där man ska respektera arbetsgivar- och arbetstagarorganisationers avtal. Då skulle ju vi gå in och rasera de avtalen, säger Mari Hultgren.
Mats Fredriksson, som medverkade i styrelsemötet som personalrepresentant, menar att lokala avtal kan vara en bra lösning.
– Deltidsbrandkåren är ryggraden i svensk räddningstjänst. Vi måste på något sätt bjuda till för att behålla dem och den kvalitet som de besitter. Med små ekonomiska medel skulle man kunna räta upp det här, anser Mats Fredriksson.