Linda Vålberg på länsstyrelsen säger att Östergötland har ett stort ansvar för sina vattendrag och ekmiljöer men att det hittills inte är så många platser som knutits till Natura 2000-områden. Det handlar om ett nätverk av värdefulla naturområden inom EU som ska värna om olika naturtyper, fåglar och andra arter som EU-länderna kommit överens om.
Genom Natura 2000 ska länsstyrelsen med skötselpengar kunna förvalta och ordna det underhåll som krävs för bevaring av områdena. Stora delar av skötseln finansieras också av EU genom Life-fonden.
Det är regeringen som har gett landets länsstyrelser i uppdrag att se över vilka områden som nätverket bör kompletteras med. Förslagen sammanställs av Naturvårdsverket varpå regeringen fattar beslut om insatser.
De föreslagna nya vattendragen utmed Bråviken i Norrköping uppges tillhöra de viktigaste vattendragen för havsöring i sydöstra Sverige. I Olstorpsbäcken i Ydre finns både hotad flodpärlmussla och utter.
Söder om Linköping hotar stora delar av eklandskapet att växa igen. Gamla ekar dör och arter som lever på de grova träden kommer inte att klara sig, exempelvis landskapsinsekten läderbaggen.
Enligt Claes Svedlindh på länsstyrelsen är eklandskapen just den naturtyp där östgötarna har störst internationellt ansvar.
"De nya områdena är ekmiljöer av yppersta klass med en unik biologisk mångfald som hotas av en långsam igenväxning. Att ekmiljöerna ingår i Natura 2000-nätverket ger områdena den status de förtjänar och är också en tydlig signal om att de ska prioriteras vid resursfördelning i olika sammanhang", säger han.