LÄS MER: Det vill Östergötlands partier i EU-valet.
Kan Östergötland påverka EU?
– Ja. Det är viktigt att det kommer konkreta exempel underifrån på hur förslagen och besluten påverkar. Region Östergötland har gjort skillnad, men det påverkar kanske egentligen mer vilka politiker vi valt i landstingsvalet än i EU-valet för vår del i de fallen, säger Thomas Högman.
Vilken representation har Östergötland i EU?
– Regionen är representerad genom Sveriges regering som i ministerrådet även ska ha regionalt perspektiv. Men Östergötland finns inte representerad genom någon särskild person i parlamentet. Det finns ju kandidater med koppling till länet, som KD:s Sara Skyttedal, men om hon kommer in sitter hon inte som representant för Östergötland utan för sitt parti, säger Thomas Högman och fortsätter:
– Det finns också en regionkommitté som är som en rådgivande remissinstans. Sverige har tolv representanter där, men i dag är ingen från Östergötland. Vilka som hamnar där är också mer kopplat till det nationella valet än EU-valet.
LÄS MER: Så funkar valet till Europaparlamentet.
Hur påverkar EU Östergötland?
– 60 procent av punkterna på en dagordning i kommun och regionfullmäktige påverkas direkt eller indirekt av EU-beslut. De mest grundläggande djupa förändringarna med EU kommer sig av den inre marknaden med fri rörlighet för varor, tjänster, människor och kapital. Vi har en helt annan sorts handel i de flesta branscher i och med EU-medlemskapet. Ett exempel är handeln med mat där bönderna numer konkurrerar på den inre marknaden. Samtidigt som maten har blivit billigare innebär det att vi köper mindre svensk mat i dag och att de svenska bönderna blivit beroende av EU-bidrag, säger Thomas Högman.
Hur syns Östergötland i EU?
– Det finns 751 platser i parlamentet. 20 av ledamöterna är svenska. Vilken makt som de har beror på hur skickliga de är och vilken partigrupp som de tillhör, säger Mikael Rundqvist och fortsätter:
– Sedan har mycket av lobbyarbetet flyttat till Bryssel. De flesta regionerna, även Östergötland, har kontor i Bryssel där man samlar in information och försöker påverka.
Hur ska jag som väljare tänka när jag ska gå och rösta?
– Politikerna borde bli bättre på att klargöra att det här i hög grad handlar om partigrupper på Europanivå och vad de grupperna vill göra. Problemet vi har är att de svenska kandidaterna pratar mycket om vad de själva vill göra och vad deras svenska parti vill, men det man som väljare borde fråga är vad partigruppen i parlamentet vill göra, säger Mikael Rundqvist.