I dag klockan 16.00 går Vårdförbundet ut i en stor konflikt, den första på 16 år. Konflikten innebär en blockad mot övertid och nyanställningar inom förbundets fyra yrkesgrupper – barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Det enda som hade kunnat stoppa blockaden var om SKR (Sveriges kommuner och regioner) och arbetsgivarorganisationen Sobona kommit överens med Vårdförbundet i de pågående kollektivavtalsförhandlingarna. Men så blev inte fallet.
– Om konflikten bryter ut kommer den att ställa till stora problem. Resurserna kommer att behöva koncentreras till akuta operationer och behandlingar för att undvika fara för liv och hälsa, säger John Nilsson, förhandlingschef på Sobona, i ett pressmeddelande.
I Region Östergötland har man under de senaste veckorna förberett sig för konflikten. Innan det blev klart att konflikten blir av konstaterade Anna Cederlöf, tillförordnad hr-direktör, att en blockad skulle få konsekvenser för vården i länet. Med längre vårdköer som följd.
– Vi gör nu allt vi kan för att det här inte ska drabba patienter mer än absolut nödvändigt. Vi förbereder oss på en konflikt och har patientsäkerheten i fokus. Men vi har en fortsatt tro på att parterna ska lösa det här innan klockan 16.00, säger hon och fortsätter:
– Vi kan bli tvungna att skjuta upp planerad vård och prioritera akutvård som inte kan vänta. Det är cirka 3 400 medarbetare som påverkas och som jobbar inom Vårdförbundets avtalsområde – så det är en stor blockad. Mer- och övertid förekommer återkommande i verksamheten så det är klart att det slår hårt och dessutom är nyanställningsblockaden besvärande för oss när vi just nu för fullt jobbar för att säkra sommaren.
Hur gör ni för att täcka upp bemanningen och hur agerar ni vid akuta situationer?
– Vi har som arbetsgivare flera verktyg i lådan. Först och främst handlar det om att planera och fördela arbetet eller se om vård kan skjutas fram. Som ett allra yttersta verktyg har vi skyddsarbete som vi kan använda oss av. Det handlar om att vi kan beordra skyddsarbete när det är fara för liv och hälsa.
Så skyddsarbete beordrar ni när det är fara för en patient?
– Ja, vid akuta situationer och arbete som absolut måste utföras.
Enligt Vårdförbundet arbetade deras yrkesgrupper cirka tre miljoner övertidstimmar under 2023 varav 130 700 timmar utfördes i länet. "Blockaden kommer visa att vården inte är bemannad på det sätt som den behöver vara. Den kommer visa att arbetsgivaren har täckt upp och levt på att våra yrkesutövare har jobbat övertid i så många år", sa den lokala konfliktledaren Amanda Barkarö under onsdagen.
Hur ser du på kärnan i konflikten?
– Mer- och övertidsarbete är något som vi behöver på arbetsmarknaden för att kunna hantera arbete som inte kan vänta. Sen har Region Östergötland full respekt för blockaden och jag förstår Vårdförbundets vilja att lyfta fram det som ett problem. Det är inte önskvärt att vi har så mycket övertid och mertid, säger hr-direktören Anna Cederlöf.
Vad konkret gör ni för att förbereda er inför konflikten?
– Vi informerar våra chefer om vad som gäller och vi sätter upp en struktur för att hantera frågor som är brådskande under konflikten. Vi har en 24/7-verksamhet och även nattetid kan det uppstå frågor som behöver hanteras.
Vid lunchtid på torsdagen meddelade Sineva Ribeiro, förbundsordförande för Vårdförbundet, att konflikten blir av – i en debattartikel på Aftonbladet.
"En konflikt är en sista åtgärd, men nu är vi där. Vi tänker inte längre betala med vår egen eller patienternas hälsa. Du som läser det här kanske undrar – hur ska vården fungera efter klockan 16.00 om personalen inte arbetar övertid? Svaret är att det är våra arbetsgivare, det vill säga Sveriges regioner, som bär ansvaret för att det finns personal så att god vård ska kunna ges under konflikten. Regionerna har haft två veckor på sig att förbereda sig. Och de har haft lång tid på sig att åtgärda de långsiktiga utmaningarna. Vi har redan kris i sjukvården och kan bara hoppas patienterna inte drabbas ännu hårdare. Vi kan inte längre se på när kötiderna blir längre för varje dag, människor dör i väntan på vård och våra medlemmar får det allt tuffare. Nu måste regionerna agera", skriver hon