När en stad växer och moderniseras kan det ibland upplevas som att man bor i ett evigt pågående byggprojekt. Transporter av stora maskiner och material kan orsaka köer, att vägar stängs av och att gator krymper och blir trånga. Men så behöver det inte vara, enligt forskare vid Linköpings universitet som nu ska ta fram ett hjälpmedel som ska underlätta för beslutsfattare att göra processerna smidigare.
– Det system vi ska utveckla i projektet ska kombinera 3D-modeller av staden med trafiksimuleringsmodeller som kan beräkna trafikflöden dynamiskt och med realtidsdata från trafiken. Det kommer att öka framkomligheten i staden, förbättra för dem som arbetar i byggprojekten och göra staden attraktiv att leva och verka i även under byggtiden, säger forskaren Anna Fredriksson, projektledare för projektet Störningsfri stad som fokuserar på bygglogistik i städer.
Vilka åtgärder kan man ta till?– Exempelvis kan man ta fram en terminal där man kan lämna av material och sedan köra färre men bättre lastade transporter. Man kan göra fler leveranser på kvällstid, använda olika rutter för att inte belasta en sträcka för mycket, eller helt enkelt skjuta upp vissa byggen så att det inte är för många arbeten igång samtidigt, säger Anna Fredriksson.
Dessa problem har tidigare främst varit förpassade till storstäder men har blivit allt vanligare i mellanstora städer som Linköping och Norrköping.
– I Norrköping kommer det bland annat pågå arbeten vid Inre hamnen och med Ostlänken samtidigt och i Linköping vid Folkungavallen och Tinnerbäckshuset vid sjukhuset, där kan det uppstå problem.