Blandade känslor hos östgötapolitiker inför röstningen

Under söndagen fortsatte det politiska spelet inför måndagens misstroendeomröstning i Riksdagen.

Markus Wiechel (SD), Linda Westerlund Snecker (V) och Johan Andersson (S) är östgötska politker som kommer att rösta om regeringens framtid.

Markus Wiechel (SD), Linda Westerlund Snecker (V) och Johan Andersson (S) är östgötska politker som kommer att rösta om regeringens framtid.

Foto: TT

Östergötland2021-06-20 17:35

Statsminister Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C) började söndagen med att hålla en presskonferens där de sträckte ut en försonande hand. Flera från oppositionen svarade att det inte räcker och att hållningen är oförändrad inför omröstningen. 

När vi på söndagseftermiddagen ringer runt till våra folkvalda östgötska politiker i riksdagen kan man konstatera att det är med blandade känslor de förbereder sig inför omröstningen.

Johan Andersson (S) från Motala beskriver situationen som absurd.

– För det första så finns det ju bara en utredning och inget färdigt förslag (om fri hyressättning för nyproducerade hyresbostäder. Reds. anm) Vi har hamnat i en väldigt märklig situation. Folk jag har pratat med, som inte är politiker, tycker att det är väldigt svårt att förstå vad det här egentligen handlar om.

Han tror att utgången fortfarande är oviss inför måndagens omröstning.

– Som det ser ut just nu så är det ju stöd för ett misstroende. Men det förutsätter att alla som ska rösta är friska och kan vara på plats. Det finns en dramatik, det är ju ganska jämnt bland mandaten redan som det är.

undefined
Johan Andersson (S) säger att det är absurt att en utredning om fri hyressättning har orsakat den här situationen.

John Widegren (M), från Ödeshög, uttrycker att det "är självklart för moderater" att ta chansen att rösta bort Stefan Löfven när möjligheten nu ges.

– Det hade tett sig märkligt om vi moderater inte tog chansen att rösta bort en socialdemokratisk statsminister som vi dessutom tycker har gjort ett väldigt dåligt jobb.

Tror du att era väljare håller med? Ni i oppositionen blir beskrivna som ansvarlösa för att ni gör det här mitt i en pandemi, en ekonomisk kris, och med ett år kvar till ordinarie val?

– Jag tror det är både och. Jag har försökt läsa av åsikter i sociala forum och där ser jag en majoritet som tycker det här är bra.

Även om Löfven blir bortröstad under måndagen kan han komma tillbaka som statsminister om oppositionspartierna inte förmår bilda en regering.

Så vad får Moderaterna ut av den här bortröstningen i så fall?

– Då får vi se vad som sker med 73-punktsprogrammet. Det blir intressant att se var de olika partierna har sina sympatier, säger Widegren.

undefined
John Widegren (M) säger att det är självklart att rösta bort Stefan Löfven när tillfälle ges.

Markus Wiechel från Sverigedemokraterna är förväntansfull inför omröstningen.

– Vi i SD har ju hela tiden varit tydliga med att hela regeringen bör avgå då de saknar stöd. Den här regeringen skadar Sverige och har sysslat med vanskötsel i flera år.

Om regeringen fälls, vad vill du då ska ske?

– Jag har inte så funderat så mycket mer på det. Jag tycker det är viktigast att regeringen avgår. Men jag ser extraval som något positivt, då får ju befolkningen säga sitt, säger Wiechel.

undefined
Markus Wiechel (SD) säger att det viktigaste är att regeringen avgår.

En som också välkomnar måndagens misstroendeomröstning, om än av lite andra skäl än SD, är Vänsterpartiets Linda Westerlund Snecker.

– Det är inte med glädje som jag kommer att trycka på rött under omröstningen. Men jag är glad över att vi i partiet står fast vid att det inte ska införas några marknadshyror för hyresgästerna. Det här är en viktig sakfråga för oss.

Så viktig att den kan orsaka en politisk kris?

– Jag tycker också att vi behöver stabilitet och en stark regering. Men vi ber Stefan Löfven om att stryka en punkt och när han vägrar göra det, så uppstår det här läget. 

Vad händer efter misstroendeomröstningen?

– Då tror jag vår östgötska kollega Andreas Norlén får lite att göra. Men vi är långt ifrån något nyval, det är heller inte Vänsterpartiets mål, säger Westerlund Snecker (V).

undefined
"Det är inte med glädje som jag kommer att trycka på rött under omröstningen", säger Linda Westerlund Snecker (V).
Misstroendeförklaring

För att en misstroendeförklaring ska riktas mot ett statsråd måste minst hälften av riksdagens ledamöter rösta ja, det vill säga minst 175 ledamöter. 

Under pandemin har antalet ledamöter på plats i riksdagen begränsats till 55 stycken, men eftersom det krävs minst 175 röster för att misstroendeförklara ett statsråd kommer hela riksdagen att kallas in på måndag.

Om tillräckligt många röstar för misstroendeförklaringen ska talmannen entlediga statsrådet. 

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!