Enligt polisens presstalesman Thomas Agnevik söker polisen efter fler försvunna personer så här års, efter att de gått vilse i skog och mark.
– Framför allt när det är bra väder och det finns gott om svamp, säger han.
Är människor generellt väl utrustade innan ett skogsbesök?
– Nej, man tänker att man ska gå ut en liten sväng och tar bara med sig en korg eller en påse, varken vatten, varma kläder, telefon, kompass eller visselpipa, fortsätter han.
Viktiga faktorer när polisen ska bedöma allvarlighetsgrad vid ett försvinnande är bland annat ålder på personen och om hon eller han är lättklädd och kvällen/natten väntas bli kall.
– Det kan få tragiska följder om man blir nedkyld och kanske går och lägger sig någonstans, säger Agnevik.
Om den som försvunnit är vid god hälsa och vädret är gynnsamt kan polisen initialt ta kontakt med eventuella närstående för att försöka skapa sig en bild av situationen innan en patrull skickas ut..
Men med minskade resurser inom polisen kanske allmänheten tror att de inte prioriteras om de går vilse?
– Det handlar i förlängningen om att rädda liv. Vi arbetar efter en bedömningsmall där räddningstjänstlagen kan gå in. Då ökar också resurserna och vi kan ta hjälp av Hemvärnet och Missing People, säger Thomas Agnevik.
För att minska risken att utsätta sig själv för fara bör man därför alltid ta med sig en fulladdad mobiltelefon. Förutom varma och gärna färgglada kläder kan man också bära en reflexväst. Glöm inte första förband.
Gå helst inte ensam, om du går vilse, larma. Stanna på en högt belägen eller öppen plats. Lyssna efter sirener och stanna om du kommer fram till en väg, alternativt gå endast i en riktning.
Meddela också innan utflykten någon anhörig eller vän vart du ska och ungefär när du beräknar att komma hem.