Sjukvården är långt borta på natten

Sällskapsdjur i Östergötland ska helst inte bli sjuka efter klockan 21:30 på vardagar och 18:30 på helger. Då finns närmaste djursjukhus minst två timmars resväg bort.

Foto: Clara Herner

Östergötland2009-05-18 08:21

De allra flesta veterinärer i länet tycker inte att det är bra att Östergötland saknar dygnet-runt-öppet djursjukhus. Det visar en enkätundersökning som Corren gjort. Den visar också att mer än hälften skulle kunna ingå i ett samarbete för att få till stånd jour dygnet runt. Frågan är bara hur?

När Valla djurklinik stängt sina portar och mörkret faller, finns, vad Corren erfarit, bara en privatpraktiserande veterinär att tillgå i hela länet.

Så finns förstås distriktsveterinärerna vars första prioritet är att ta hand om lantbrukets djur och hästar.

Det handlar allstå om de närmare 40 000 hundarna i Östergötland och de bortåt 75 000 katterna. Ja, det handlar om alla husdjur i östgötarnas vård, vare sig det är hund, katt, kanin eller marsvin.

Att Östergötland saknar dygnet-runt-jour för sällskapsdjur, det tycker inte veterinärerna på länets kliniker är bra. Det visar svaren på en enkät som vi skickat ut till 20 privata djursjukhus och kliniker samt de fyra distriktsveterinärstationerna i länet. Bara fyra underlät att svara.

En titt på kartan över dygnet-runt-öppna djursjukhus i Sverige får många djurägare att undra. Det ser ut som om någon helt enkelt strukit Östergötland från kartan. Runt om i det folktäta södra Sverige ligger djursjukhusen som ett pärlband, med behörigt avstånd från fjärde storstadsregionen.

För två år sedan diskuterades ett samarbete mellan de större klinikerna i länet. Men det stannade vid diskussioner. I vår enkät frågade vi därför om intresse för samarbete fortfarande finns, och det gör det.

Åtta av dem, med sammanlagt 23 anställda veterinärer, är beredda att samarbeta, däribland de större klinikerna som Valla, Jägarvallen och Norsholm. Men där finns också veterinärer som driver en egen mottagning som erbjuder sig ingå i ett jourschema. Ja, några tycker till och med att det vore roligt att ingå i ett sådant team.

Distriktsveterinärerna i Linköping, med tio veterinärer, kan också tänka sig ett samarbete.

Sammanlagt finns alltså, rent teoretiskt, drygt 30 veterinärer att tillgå i ett eventuellt jourschema.

Men det finns många hinder i vägen. Det handlar främst om ekonomi, flera av dem som svarat på enkäten, efterlyser någon form av bidrag, så som Linköpings kommun förr stod för kostnaden för en veterinär för att det skulle finnas ett dygnet-runt-öppet djursjukhus.

I måndagens upplaga av Östgöta Correspondeten idag kan du läsa mer om undersökningen, om hur långt du har till djursjukhusen och var du når jour-veterinärer. Du kan också läsa om länets enda privatpraktiserande jour-veterinär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om