Kenneth Axelsson är arg. Via hans företag Städ- och fastighetsskötsel i Åtvidaberg har han och Yuliia Dushyna hört om och varit i kontakt med flyktingar från Ukraina som haft dåliga erfarenheter av den svenska arbetsmarknaden.
– Man blir förbannad alltså, det ska inte få gå till så här, säger Kenneth Axelsson. Han vill inte peka ut någon särskild arbetsplats utan talar för flera företag som misstänks missköta sig.
Yuliia Dushyna, som själv kom från Ukraina för fem år sen, har med sina språkkunskaper hjälpt nyanlända och varit en länk till Åtvidabergs kommun. Samtalen har gjort att hon har kommit flera nära och fått lyssna på deras erfarenheter av sin första tid i Sverige.
– De har berättat att de har jobbat långa arbetspass från morgon till kväll och inte fått betalt. En del har inte vetat vilken lön de har haft och några har berättat om obetalda resor i tjänsten. De blir lurade när de försöker att hitta något att leva för här i Sverige.
Erfarenheterna de har fått ta del av gäller olika städföretag, men också skogsarbete. Låga arvoden och långa arbetsdagar är återkommande samt ett exempel på oavlönade introduktionsdagar.
– Jag har kollat upp detaljerna med Kommunal och det är inte korrekt skött, säger Kenneth Axelsson.
– Är det så det fungerar, då skulle jag också kunna bygga en verksamhet på att ha en massa ukrainare på praktik för att lösa en sommar och det skulle inte kosta mig en enda krona. Det här svärtar ner städbranschens rykte – att man spelar med utsatta människor i kris.
När flyktingvågen från Ukraina sköljde över Europa höjdes röster om att vara uppmärksam på utnyttjande av arbetskraft och människohandel. Särskilda branscher som pekats ut ha högre risk är de med arbeten som inte alltid kräver en utbildning, till exempel inom fastighetsskötsel, transport och hotell- och restaurang.
På städbolaget i Åtvidaberg finns ett 20-tal anställda med varierad härkomst. En ukrainsk kvinna möter oss i korridoren. Hon är glad för sitt arbete och trivs. Men hon har vänner som inte haft samma tur.
– Jag har hört om flera som arbetat på andra städbolag. Låg lön och hårt arbete 10-12 arbetstimmar om dagen.
Få berörda vågar dock prata med facket eller media av oro för negativa konsekvenser.
– Vi ser det hela tiden, de är rädda, säger Kenneth Axelsson.