Deltavarianten – som tidigare kallades för den indiska virusvarianten – är mer smittsam än de tidigare virusvarianterna. Dessutom kan den ge upphov till ett allvarligare sjukdomsförlopp.
Östergötland har ännu så länge haft få konstaterade fall av den nya virusvarianten. På onsdagen uppgav dock smittskyddsläkare Britt Åkerlind att sammanlagt sju fall konstaterats i länet. Fem personer som testades under vecka 23 visade sig vara smittade av deltavarianten.
– Vad som hänt under vecka 24 och 25 vet vi inte, men min gissning är att det kommer att bli fler fall hela tiden. Det gäller samma förhållningsregler oavsett vilken variant av covid-19 man har. Du ska vara hemma och isolera dig. Det är viktigt att hålla på det eftersom den här varianten är mer smittsam.
Väcker de nya fallen någon oro hos dig?
– Vi ser att det har ökat i andra län. Det är bra för oss ju senare det kommer eftersom vi vaccinerar för fulla muggar. Ju mer vaccin vi har i befolkningen, desto större chans har vi att inte drabbas så hårt. Men det är en varningsklocka som hela tiden ringer, säger smittskyddsläkaren och fortsätter:
– Det blir färre och färre personer i samhället som blir mottagliga för smitta. Lokala, små utbrott kan självdö. Då finns det inga individer att smitta.
Britt Åkerlind framhåller att personer som fått två vaccindoser har ett gott skydd även mot deltavarianten.
– Man har ett gott skydd mot deltavarianten om man har fått två doser vaccin och det har gått två veckor efter den andra sprutan. En dos ger ett visst skydd och kan göra att den som smittas inte behöver sjukhusvård.
– När du får ett erbjudande om vaccin, gå in och boka dig! Det är det som du som individ kan göra. Skjut inte upp det och tänk att du kan vaccinera dig i höst. I höst ska vi vaccinera alla 16- och 17-åringar och de är ganska många. Är du äldre ska du passa på nu.
Kan deltavarianten bli den dominerande varianten i Östergötland?
– Det kan den absolut bli. Det är det mest troliga. Den har en bättre förmåga att sprida sig. När vi fick den brittiska varianten tog det någon månad innan den blev den dominerande varianten. Jag skulle gissa att det blir likadant med deltavarianten, men det kanske tar lite längre tid eftersom vi inte har så stor smittspridning just nu.
Tror du att en fjärde våg kan vara under uppsegling?
– Under sommaren blir smittspridningen låg eftersom vi inte träffar så många och är mycket utomhus. Sedan kan smittspridningen öka i början av hösten och då är det helt avgörande hur många individer som är ovaccinerade, säger Britt Åkerlind och fortsätter:
– Att över 90 procent i de äldre åldersgrupperna är vaccinerade är helt fantastiskt. Jag hoppas att vi får en hög vaccinationstäckning även i de yngre åldersgrupperna. För det blir inte bra om vi har grupper som är ovaccinerade. Då finns det en grund för viruset att kunna mutera igen.
Smittskyddsläkare uppmanar alla som har fått en inbokad vaccinationstid att infinna sig på utsatt tid. Detta för att undvika köbildning vid länets vaccinationscentraler.
– Det är viktigt att hålla den vaccinationstid som man får, så att man inte kommer för tidigt och inte för sent. Jag kan visserligen tycka att om man får vänta lite så får man acceptera det. Kommer inte folk på utsatt tid blir det tomt. Sedan kommer alla på en gång.