Smittskyddsläkaren: "Det finns risk för ett utbrott"

Smittspridningen har hejdats i Östergötland och allt färre med covid-19 behöver sjukhusvård. Men smittskyddsläkare Britt Åkerlind varnar nu för att det finns en risk för att deltavarianten orsakar ett nytt utbrott.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Östergötland2021-06-16 17:19

Ännu så länge har Region Östergötland endast upptäckt två fall av deltavarianten – som tidigare kallades för den indiska virusvarianten. 

– I bägge de fallen handlar det om personer som har rest i Indien. De här fallen är isolerade från varandra, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind, som dock befarar att fler fall kan komma att upptäckas i Östergötland. 

Varianten, som först upptäcktes i Indien har genomgått mutationer som gör den mer smittsam. I Sverige har antalet fall hittills varit få – åtminstone fram till i förra veckan, då Folkhälsomyndigheten upptäckte ett ökat antal fall, framför allt i Värmland och Blekinge. På onsdagen uppgav även Region Skåne att deltavarianten konstaterats i länet.

– Deltavarianten sprider sig lättare än de tidigare varianterna och den som smittas kan bli mer sjuk än av de tidigare varianterna. Vad är det som säger att den här varianten inte ska börja spridas i Östergötland när vi har sett att den sprids i andra län? Det finns risk för ett utbrott även i vårt län, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

Enligt Britt Åkerlind är det nu viktigt att alla östgötar fortsätter att hålla fysiskt avstånd ett tag till.  

– Tack och lov har många äldre och personer som tillhör någon riskgrupp fått vaccin. Men det går inte alltid att förutsäga vilka smittade personer som riskerar att bli allvarligt sjuka. Det är viktigt att även yngre personer vaccinerar sig. 

Smittskyddsläkaren uppmanar alla östgötar som får erbjudande om vaccin att skyndsamt tacka ja. 

– När du blir erbjuden vaccin – gå in och boka tid direkt! Vänta inte till hösten med att ta vaccinet, säger Britt Åkerlind. 

Smittspridningen har dämpats påtagligt i Östergötland efter att den tredje vågen kulminerade i slutet av april – och det märks inte minst på att antalet smittade patienter kontinuerligt minskar. 

På tisdagen uppgav regionen att 33 smittade vårdades på sjukhus, varav fyra inom intensivvården. På onsdagen hade antalet smittade patienter minskat till 26. Fyra patienter med covid-19 vårdades dock fortfarande på iva. 

Så sent som för en månad sedan, den 16 maj, vårdades 98 patienter med covid-19 på länets sjukhus, varav 15 inom intensivvården. 

På Universitetssjukhuset vårdades på onsdagen nio smittade patienter, varav två på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 16 patienter med covid-19, varav två på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades en smittad patient.

Sedan pandemin började har 41 886 personer i länet testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen – en ökning med elva personer på ett dygn. 

– Vi ser att det är betydligt färre än tidigare som testar sig för covid-19. På tisdagen var det bara 260 personer i länet som testade sig och andelen som testar positivt ligger nu på omkring 3,5 procent. Det är nu bara mellan 10 och 20 personer som dagligen testar positivt, säger Britt Åkerlind. 

Region Östergötland rapporterade inga ytterligare dödsfall på onsdagen. Sedan pandemin började har 674 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. 

Regionen uppdaterade på onsdagen inte uppgifterna om hur många östgötar som vaccinerats. På tisdagen hade dock 204 219 personer fått den första vaccindosen. 128 589 personer hade även hunnit få den andra dosen. 

Utökad övervakning

Folkhälsomyndigheten har sedan våren 2020, då pandemin startade, rutinmässigt genomfört stickprovsanalyser av covid-19-virus i prover tagna i Sverige. Detta för att kunna följa och upptäcka eventuella förändringar i virusets arvsmassa. Mot bakgrund av deltavariantens spridning har Folkhälsomyndigheten tagit beslut om utökad nationell övervakning av virusvarianten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!