Smittskyddsläkaren: Förbereder sig för en andra våg

Smittspridningen i Östergötland ökar nu i en takt som väcker oro. På torsdagen konstaterades att ytterligare 88 personer i länet testat positivt för covid-19. Nio personer vårdades samtidigt på sjukhus.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-10-22 14:00

På onsdagen uppgick antalet konstaterat smittade till 4 801 personer i Östergötland. På torsdagen hade den siffran ökat till 4 889 – en ökning med hela 88 personer på bara ett dygn. 

Inte sedan den 22 juni, då en mer omfattande testverksamhet kommit i gång, har regionen redovisat så höga smittotal på ett dygn. Då konstaterades 103 personer vara smittade. 

För några veckor sedan var endast omkring en procent av dem som testade sig för covid-19 i Östergötland smittade. På torsdagen låg andelen positiva testsvar på över tio procent. Dagligen är det nu omkring 750 personer i länet som testar sig för sjukdomen.  

– Alla tecken pekar åt fel håll, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

Även antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård fortsätter att öka. På onsdagen vårdades sju smittade patienter på sjukhus i länet. På torsdagen vårdades nio smittade personer på sjukhus i länet.

På Universitetssjukhuset vårdades sex smittade personer på vårdavdelning och en smittad på intensivvårdsavdelningen. På Vrinnevisjukhuset vårdades två smittade personer. 

Britt Åkerlind säger att vi nu närmar oss en situation där det kan vara befogat att prata om en andra våg. 

– Vi har smittan inom särskilda boenden, vi har smittan inom studentkretsar, vi har smittan inom idrotten. Vi ser samtidigt att fler personer behöver sjukhusvård. 

Har regionen någon beredskap för att ta emot fler smittade personer på sjukhusen? 

– Vi har en planering för en eventuell andra våg. Blir det en andra våg kommer regionen att gå upp i stabsläge igen. Vi är beredda. 

Är vi redan inne i en andra våg?

– Vad är definitionen på en andra våg? Ja, det är att det blir fler fall. Vi klättrar på stegen just nu. Vissa län ligger före, men utvecklingen pekar åt samma håll för alla län. 

Enligt Britt Åkerlind kan det finnas flera förklaringar till att smittspridningen nu har tagit ny fart efter en lugnare period under sommaren och den tidiga hösten. En förklaring kan vara det förändrade väderläget. 

– Det kan hänga ihop med att det har blivit kallare och att folk håller sig inne mer. Risken för smittspridning ökar när flera personer samlas inomhus i små utrymmen. 

På torsdagen kom regeringen med beskedet att äldre över 70 år och andra i riskgrupper ska omfattas av samma rekommendationer som resten av befolkningen. I undersökningar som Folkhälsomyndigheten gjort har man kunnat se att råden gentemot äldre och andra riskgrupper visserligen har skyddat dem – men att det också fått negativa följder.

Britt Åkerlind säger att hon har förståelse för beslutet även om det kommer i en situation när smittspridningen ökar inte bara i Östergötland, utan i flera regioner i landet.  

– Det är klart att man kan förstå beslutet. Den här gruppen mår inte bra i längden av att vara isolerad. Men det generella rådet att vi alla ska hålla fysisk distans fortsätter ju att gälla. 

Ser du några risker med beslutet?

– Det är klart att det här är en skörare grupp för covid-19. Men mår man dåligt av ensamhet kan det vara värre. Det är den avvägningen man har gjort. Men som individ bestämmer du själv hur du vill leva.

Sedan utbrottet började har 295 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. Regionen rapporterade inga ytterligare dödsfall på torsdagen. 

Så sprids viruset

Coronaviruset överförs i första hand som kontakt- och droppsmitta från droppar som sprids i luften när någon hostar, nyser eller pratar. Studier som gjorts visar att dropparna snabbt faller ner genom luften och som regel inte når längre än en armlängds avstånd.

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!