Oklart hur stor andel vårdpersonal som valt bort vaccin

Enligt smittskyddsläkare Britt Åkerlind har ovaccinerad personal spridit smitta till äldreboenden. Men regionen vet inte hur många anställda som har låtit bli att vaccinera sig.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östregötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östregötland.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2021-09-15 11:00

Bland länets invånare som är äldre än 60 år har omkring 90 procent vaccinerat sig mot covid-19. Trots det har smittan tagit sig in på flera äldreboenden i Linköping. 

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind har tidigare uppgivit att det är ovaccinerad omsorgspersonal som har fört med sig smittan in på äldreboenden. 

– Det är ovaccinerad personal, precis som vi har sett tidigare. Återigen är det jätteviktigt att anta erbjudandet om vaccination, speciellt om man jobbar med just den grupp som är skörast i den här sjukdomen, det vill säga äldre, multisjuka, sade Britt Åkerlind i en intervju i förra veckan.

Men hur kan Region Östergötland veta om det är ovaccinerad personal som spridit smittan till brukare på äldreboenden? Att vaccinera sig är ju frivilligt och det förs inget register över ovaccinerad personal.

– Folkhälsomyndigheten har kunnat säga, vilket också stämmer i Östergötland, att på äldreboenden har det företrädesvis varit personal som är ovaccinerad som har återintroducerat infektionen. Då är det via smittspårningsaktiviteter som vi har upptäckt det.

– När man diagnosticeras med en covid-19-infektion är den klassad som samhällsfarlig enligt smittskyddslagen. Då är den också smittspårningspliktig. I smittskyddslagen står det att var och en som har en sådan här diagnos är skyldig enligt lag att i möjligaste mån ge sådana upplysningar som kan bidra till att smittspridningen stoppas. Då är det här en viktig fråga.

Britt Åkerlind säger att det är inget som hindrar att till exempel ansvariga på ett äldreboende frågar anställda om de har vaccinerat sig. 

– Frågan är fri, men vi kan inte kräva något svar. Det är många verksamheter inom både Region Östergötland och i samtliga kommuner, där varje äldreboende kan vara en organisation, som ska hantera frågan. Vissa verksamheter frågar säkert, men det är upp till personen att svara eller inte. 

Hur många anställda inom vården och omsorgen i länet som är ovaccinerade är alltså högst oklart.

– Vi vet inte alls omfattningen eftersom ingen är skyldig att uppge. Men det händer att personal har valt att tala om det. Den här infektionen har varit annorlunda än andra infektioner, folk har pratat vitt och brett om att de haft sjukdomen. För många av smittskyddslagens diagnoser är det ju inte så, säger smittskyddsläkaren och fortsätter:  

– Antingen har vi upptäckt det i samband med smittspårning, eller så är det på frivillig basis att folk faktiskt säger att de haft sjukdomen. Men eftersom vårdanställda inte måste svara kan vi aldrig säga exakt hur många inom vården som är ovaccinerade. 

Britt Åkerlind framhåller att det är värdefullt att anställda inom omsorgen berättar: 

– Det är jätteviktigt att några ställer upp och berättar för annars skulle vi aldrig veta hur effektivt vaccinet är eller hur länge vaccinet är effektivt. De som berättar bidrar med viktig kunskap. 

Ännu så länge har 325 494 personer i länet fått den första dosen vaccin. Det motsvarar 83,4 procent av den vuxna befolkningen. 306 376 personer har även hunnit få den andra dosen, vilket motsvarar 79,4 procent av alla östgötar över 18 år.

Regionen uppgav på onsdagen att ytterligare 45 personer testat positivt för covid-19. 

På onsdagen vårdades 22 smittade personer på länets sjukhus, varav tre vårdades inom intensivvården. 

60-tal sjukdomar

Sjukdomar som finns uppräknade i smittskyddslagen och smittskyddsförordningen är anmälningspliktiga. Det betyder att den läkare som upptäcker en sådan sjukdom ska anmäla det till regionens smittskyddsläkare. I smittskyddslagen och smittskyddsförordningen ingår ett 60-tal sjukdomar.

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!