Smittskyddsläkaren: Så firar du en smittsäker jul

På onsdagen vårdades 121 smittade personer på länets sjukhus – det hittills största antalet under den andra vågen. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind uppmanar nu alla att fira en smittsäker jul.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbild/TT

Östergötland2020-12-23 14:31

På tisdagen vårdades 114 smittade på länets tre sjukhus. På onsdagen – dagen innan julafton – hade antalet smittade patienter ökat till 121, varav 16 fick vård på intensivvårdsavdelningar i Linköping och Norrköping. 

Det är det hittills största antalet smittade patienter som vårdas på sjukhus under den andra vågen. Länet närmar sig nu en liknande situation som under april, då som mest 135 covid-19-patienter samtidigt vårdades på sjukhus. 

– Läget är allvarligt och vården är nu hårt ansträngd. Framför allt är trycket hårt på Universitetssjukhuset, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind, som säger att Linköping kan ha drabbats av en mer omfattande smittspridningen tidigare än Norrköping och att det avspeglas i vårdtrycket.  

– Om vi inte lyckas hejda smittspridningen finns det en risk för att trycket på Vrinnevisjukhuset kommer att öka. Och det vill vi undvika. 

På Universitetssjukhuset vårdades på onsdagen 61 smittade på vårdavdelning och elva på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades 35 covid-19-patienter på vårdavdelning och fem på intensivvårdsavdelningen. På lasarettet i Motala vårdades nio smittade patienter. 

Britt Åkerlind säger att det är viktigt att alla julfirande östgötar gör allt för att minimera risken för ytterligare smittspridning. 

– Försök att bara fira jul med de personer som du lever tillsammans med och använd andra sätt att hålla kontakt med släktingar. Många har laddat ned appar som gör att de kan kommunicera digitalt. Sedan går det att fira jul utomhus. Vädret är förhållandevis milt och solen skiner! 

Om julfirandet trots alla uppmaningar om att hålla fysisk distans leder till ökad smittspridning kommer effekterna – i form av fler patienter – att synas inom vården inom en till två veckor, säger smittskyddsläkaren. 

På tisdagen uppgick antalet konstaterat smittade i länet till 12 156. På onsdagen hade den siffran ökat till 12 323 – en ökning med 167 personer på ett dygn. 

Från och med tisdagen kan alla som är över 18 år och har haft milda symtom i minst 48 timmar boka tid för testning. Detta sedan regionen tecknat avtal med ett externt laboratorium för att kunna öka testkapaciteten. 

– Vi ser att många bokar tid för test nu, säger Britt Åkerlind. 

Personer som bokar tid för PCR-test via 1177.se hänvisas till tre provtagningsplatser i länet – Saab Arena i Linköping, Checkpoint 1 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping samt på Lasarettsgatan i Motala. Britt Åkerlind har dock en särskild uppmaning till de östgötar som har nyligen har rest hem från Storbritannien.

– Personer som har rest från Storbritannien efter den 12 december ska boka tid för test på sin vårdcentral. Det är för att vi ska kunna skicka eventuella positiva provsvar till Folkhälsomyndigheten för vidare analys.  

Ännu så länge har inte det muterade viruset som befaras vara betydligt mer smittsamt än nuvarande virusstam upptäckts i Östergötland. Men regionen är angelägen om att identifiera personer som eventuellt bär på virusvarianten. 

– Den som kommit hem från Storbritannien ska kontakta sin närmaste vårdcentral omedelbart! 

Region Östergötland meddelade på onsdagen att ytterligare fyra personer med bekräftad covid-19 har avlidit. Sedan pandemin utbröt har därmed 365 smittade personer i länet avlidit, varav 111 under den andra vågen. 

Smittade i kommunerna

Linköping: 5 047

Norrköping: 3 557

Motala: 1 081

Mjölby: 771

Finspång: 388

Söderköping: 276

Åtvidaberg: 211

Vadstena: 179

Kinda: 142

Valdemarsvik: 142

Boxholm: 78

Ödeshög: 76

Ydre: 39

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!