Smittspridningen har under den senaste tiden ökat i länet. Det säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
– Vi har en fortsatt smittspridning och min bedömning är att den har ökat något. Andelen som testar positivt ligger nu på mellan fyra och fem procent. Majoriteten av dem som testar positivt är inte svårt sjuka tack vare vaccination.
En annan faktor som gör att färre blir svårt sjuka är att många redan har haft sjukdomen. Enligt Britt Åkerlind kan cirka 30 procent av alla östgötar ha haft covid-19 vid det här laget, vilket skulle innebära att cirka 135 000 invånare varit infekterade.
– Tidigare gissade jag på att mellan 20 och 25 procent av alla östgötar har haft covid-19. Men nu säger Folkhälsomyndigheten att det kanske är upp till 30 procent av alla invånare som har haft infektionen. Hittills säger data att den som har haft en naturlig infektion har bästa möjliga skydd i längden om man jämför med vaccination. Vaccinationsskyddet sjunker lite snabbare.
I fredags meddelade regionen att länet fått det första fallet av den nya virusvarianten omikron. Sedan dess har inga ytterligare fall hittats.
– Vi har inga fler fall vad vi vet ännu. Enligt de rapporter som kommit smittar omikron lätt, men man blir inte allvarligt sjuk. Just nu har vi alfa- och deltavarianterna. Om inte omikron framkallar värre sjukdom spelar det ingen roll vilken typ det är för tillfället.
Går det tillräckligt fort med vaccineringen med den tredje dosen?
– Det går framåt, även om vi skulle önskat att folk skulle ha hörsammat den tredje dosen lika snabbt som dos ett och två. Allt eftersom äldre och prioriterade grupper bli vaccinerade går regionen vidare med allt yngre grupper. Det är bara att vänta på erbjudandet.
Vid lunchtid på måndagen uppgav regionen att 19 smittade vårdades på länets sjukhus, varav sju inom intensivvården. På tisdagen hade antalet patienter med covid-19 ökat till 20, varav åtta vårdades på iva.
På Universitetssjukhuset vårdades på tisdagen nio smittade patienter, varav fem på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades också nio patienter med covid-19, varav tre inom intensivvården. På lasarettet i Motala vårdades två smittade patienter.
Britt Åkerlind säger att det är såväl vaccinerade som ovaccinerade som nu vårdas på sjukhus.
– Det är äldre som kan vara dubbelvaccinerade. Vi har även yngre dubbelvaccinerade, men som har någon form av nedsatt immunförsvar. Sedan har vi ovaccinerade, både yngre och äldre.
Smittskyddsläkaren hoppas att länet snart når en platå när det gäller antalet inlagda patienter.
– I början av oktober låg vi på runt 15 patienter, sedan gick det ned till under tio. Under de sista två veckorna har det sakta krupit uppåt. Vi har legat där några dagar, så förhoppningsvis är det en ny platå. När antalet sociala träffar mellan människor ökar, ökar också smittspridningen.
Sedan pandemin utbröt har 46 127 personer i Östergötland testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen – en ökning med 48 personer under det senaste dygnet.
Sedan utbrottet började har 703 personer med covid-19 avlidit i länet. Det senaste dödsfallet rapporterades den 6 november.
Ännu så länge har 345 132 personer i länet fått två doser vaccin, vilket motsvarar 84,9 procent av alla östgötar över 16 år. 101 755 personer i länet har även fått en tredje dos.