Smittskyddsläkaren: "Undvik buffématen" vid firandet

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind anser att det går att genomföra ett smittsäkert studentfirande. Men det finns vissa saker man bör tänka på – som att undvika buffémat och att träffas utomhus.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Arkivbild/TT

Östergötland2021-06-07 12:41

– Folkhälsomyndigheten avråder fortfarande från stora, privata fester. Men det går att fira om man tänker till lite på hur man gör det, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland, i ett pressmeddelande. 

Inför kommande studentfirande har smittskyddsläkaren några goda råd: 

– Det som gäller är egentligen att tänka till ordentligt och se till att hålla avstånd. Om man har ett studentfirande utomhus och ser till att alla kan hålla avstånd, kan man vara lite fler personer än den allra närmaste kretsen, säger Britt Åkerlind och fortsätter: 

– Man kan tänka på att sitta få personer vid varje bord och sprida ut borden ordentligt, med stora avstånd. Dessutom kan man be gästerna komma vid lite olika tillfällen under dagen, så att det inte samlas så många samtidigt. Om det kommer äldre familjemedlemmar är det förstås bra att påminna dem och fråga om de är vaccinerade. Och undvik buffématen, servera på tallrik i stället.

Även annat umgänge ökar när sommaren kommer, som exempelvis avslutningar och after work på arbetsplatser. Även där menar Britt Åkerlind att man behöver ta ställning utifrån hur förutsättningarna ser ut och om det går att hålla avstånd. 

– En after work med jobbet är okej om man träffas utomhus och håller avstånd, man får resonera sig fram till hur man ska göra det på bästa sätt. Det går också att träffas i lite större grupper i det privata umgänget, upp till åtta personer ungefär. Men alltid med avstånd, och givetvis stannar man hemma om man känner minsta symtom.

Smittspridningen har successivt minskat i Östergötland under de senaste veckorna. Under de senaste tio dagarna har dagligen mellan 350 och 1 000 östgötar låtit testa sig för covid-19. Andelen som testar positivt ligger nu på omkring fem procent. 

– När läget var som allvarligast låg andelen som testade positivt på närmare 30 procent, så vi befinner oss nu i ett betydligt bättre läge, säger Britt Åkerlind till redaktionen och fortsätter: 

– Den gynnsamma utvecklingen beror på att vi följer rekommendationerna om att hålla avstånd och att vara hemma vid sjukdom. Sedan är det klart att vaccineringen har en effekt. Till det kommer att vi nu fått sommar!

Region Östergötland har inte funnit några ytterligare fall av den indiska virusvarianten. 

På måndagen uppgav regionen att ytterligare två personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Enligt regionen har nu sammanlagt 671 smittade personer i Östergötland dött sedan pandemin började. De två senaste dödsfallen skedde den 2 juni, respektive den 4 juni, men har först nu redovisats av regionen. 

Antalet smittade patienter håller sig på en stabil nivå. På söndagen vårdades 43 smittade patienter på länets tre sjukhus, varav elva inom intensivvården. På måndagen vårdades fortfarande 43 patienter med covid-19 på sjukhusen i Östergötland. Antalet smittade iva-patienter hade dock minskat till nio. 

– Vi har väldigt få nyinlagda patienter, säger Britt Åkerlind. 

På Universitetssjukhuset vårdades på måndagen 19 patienter med covid-19, varav sex på intensivvårdsavdelningen. På Vrinnevisjukhuset vårdades 24 smittade patienter, varav tre på iva.

Ännu så länge har 191 458 personer i länet fått den första dosen vaccin. 106 180 personer har även hunnit få den andra dosen. 

Nio av tio

En bit in i vaccineringen mot covid-19 är det fortfarande nio av tio tillfrågade i en enkät som svarar att de helt säkert eller troligen kommer att vaccinera sig. 97 procent av de som fått dos ett kommer helt säkert även att ta dos två, visar Folkhälsomyndighetens undersökning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!