Skördepotentialen i Östergötland ser ut att gå mot normala nivåer, främst tack vare fina vårgrödor, uppger Lantmännen i ett pressmeddelande.
Bilden bekräftas av Gustav Isaksson på gården Sviestad utanför Linköping.
– Normal i det något lägre spannet, skulle jag vilja säga. Det är ganska stora variationer beroende på var någonstans man befinner sig i länet. Av de rapporter som jag tagit del av har Vadstena och Vikbolandet klarat sig bra, eftersom man fått en hel del regn i dessa områden.
– Däremot har det varit torrare kring Linköping, i varje fall i den östra regionen. Det har påverkat lite i negativ riktning. Av vad jag hört har situationen varit ungefär densamma i trakterna kring Valdemarsvik.
Gustav Isaksson driver Sviestad tillsammans med brodern Carl-Fredrik Isaksson.
– Det rör sig om totalt 700 hektar som vi brukar. Till största delen handlar det om höstvete och raps, men också en mindre mängd andra grödor, säger Gustav som gissar att man kommer att starta upp skördetröskorna i början av augusti.
Den totala mängd spannmål som beräknas kunna bli resultatet i år i Sverige landar kring 5,3 miljoner ton, enligt en första prognos.
Det ska jämföras med, menar Gustaf Isaksson, skörden för två år sedan som stannade vid 6,1 miljoner ton.
– Sett ur det perspektivet är det en ganska betydande nedgång. Men fortfarande pratar vi om en normalstor skörd i det något lägre spannet, säger han och minns skörden 2018 som stannade vid låga 4 miljoner ton.
– I samband med det tvingades vi importera spannmål till Sverige för att klara den efterfrågan som rådde då.
De problem som uppstått med försörjningen av spannmål runt om i världen kan till vissa delar kopplas samman med kriget i Ukraina som är en stor odlare och exportör av exempelvis korn, vete och majs.
– Hamnarna är blockerade vilket gör att lastfartygen inte kan ge sig iväg i samma utsträckning som tidigare, förklarar Gustaf Isaksson.
Det finns fortfarande en del frågetecken kring hur den kommande skörden blir i Östergötland, menar Ida Åhlén, chef region Öst på Lantmännen.
– Långa perioder av hög värme och torka, eller det motsatta med kraftiga regnmängder nu innan skörden drar igång skulle kunna påverka utfallet negativt. Men om det flyter på bra så kommer den att bli normalstor, säger hon.